Stressa inte sönder julen!

Stressa inte sönder julen!

Vi tipsar om hur du hinner få allting gjort i tid så att du kan njuta loss under julledigheten.


Listan på saker som behöver göras inför julen kan ofta kännas en vanlig dödlig människa övermäktig, men med våra små enkla tips så kan du faktiskt möta julen med både förståndet och den inre julstämningen i behåll. Julkort. Gran. Pynt. Pepparkakor. Julfester – på jobbet, på dagis, hos vänner. Julklappsletande. Slå in klapparna. Hälsa på hos kompisar och familj. Glöggmys. Förbereda julaftonen – maten, vem ska komma, var ska vi ens vara i år? Allt detta och ännu mer – ovanpå det vanliga, inte alltid superenkla, livspusslet!

Kritiken kring kommersen kring jul har funnits där länge, hur andemeningen av högtiden helt blåsts bort och ersatts av shopping, krav och mellandagsreor. Översvämmad av alla sysslor som måste göras och efter rännande i knökfulla butiker, så är det lätt att man glömmer bort själva julen. Hur förtrollande den faktiskt kan vara. Vi minns väl alla våra barndoms jular, de speciella dofterna och traditionerna. Brasan som sprakade, kaneldoft, knäck och ischoklad, samma jul-Tv varje år. Julsånger, (förhoppningsvis) snö. Hur det var svårt att somna natten innan, kanske hade man redan varit och klämt på paketen som föräldrarna naivt trodde man inte visste var de hölls förvarade. Vänner, familj, kärlek. Efterkonstruktion eller inte, men det är det som vi varje december försöker återskapa till våra egna barn.

Vi drömmer om ett hem fyllt av glittrande ljus, en skimrande doftande julgran och vackert inslagna paket – men tidsmässigt kanske vi eventuellt skulle kunna fixa allt detta i... tja, funkar slutet av januari? Nähä? Okej. Då återstår bara två saker faktiskt, och du måste börja nu: prioritera och organisera. Och det har vi ju hört förr, och det är lättare sagt än gjort. Men man kan försöka, och här är några tips!


Internet är din vän
Ett bra sätt att undvika total stresskrasch är att kolla om internet kan hjälpa dig. Du kan till exempel kolla om du kan beställa gran via någon lokal sajt och få den hemkörd. The worldwide web är också ett ypperligt ställe att hitta udda och roliga julklappar på – och du kan göra det hemma från soffan. Och det stannar inte vid julklappar och gran, nuförtiden kan du beställa hem alla julmatsingredienser och få det hemlevererat exakt när du vill.


Julkort
Trots att det finns e-mail så skickas det fortfarande miljontals julkort varje år. Låt ungarna få välja ut kort i år, och om det av någon anledning inte går, välj ett fint motiv och använd det till alla – ingen kommer märka något!


Julklappsshopping
Behöver du en sista minuten-klapp till en kund, kollega eller chef, eller en avlägsen kusin som plötsligt bestämde sig för att komma över? Då kan man faktiskt ta hjälp av en personlig shoppingassistent. De finns på de flesta större varuhus, och de kan sitt utbud utan och innan – de inte bara hittar din present, de håller sig inom budget och levererar den inslagen och med fint kort om du ber dem!

Ett annat sätt att minska både stressen och den ekonomiska tyngden av för många julklappar är att ha ett julklappslotteri. Alla köper en (1 stycken) julklapp och så delas de ut anonymt till alla deltagare. Funkar faktiskt både på jobbet och inom familjen, fast inom familjen kanske man helst lottar om namnen, så alla vet vem som köper till vem, och så sätts en mini- och maxsumma vars ram alla måste hålla sig inom. Detta brukar dock inte vara särskilt vara populärt hos barn (av någon konstig anledning...), men för de vuxna kanske detta kan vara en bra idé i år..?

Bland vuxna kan det också vara uppskattat att i stället för julklappar enas om att man skänker julklappssumman till en hjälporganisation i stället.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Slå in paket
Att slå in julklappar är bland det enklaste och roligaste görat inför julen, men det tar sin lilla tid. Försök överlåta det till andra i så stor mån det går. Nio gånger av tio så kan expediten slå in varan du köpt direkt bakom disken, de brukar dessutom vara proffs och göra väldigt fina paket med rosetter och vackra band. Och återigen, barnen kan hjälpa till här – de flesta uppskattar ett knasigt inslaget paket från en femåring.

Ett annat tips är att bjuda över några kompisar och ha inslagsknytis, där alla tar med sig ett fint papper och några band. Då kan man passa på att ta igen det senaste som hänt också.


Gäster från andra städer
Om långväga svärföräldrar, släktingar eller vänner kommer och hälsar på över julledigheten så är en guidad tur i stan en rolig och (för dig) tidssparande idé. Det kan också bli rätt kul när de kommer hem efteråt och berättar saker om din trakt som du själv inte hade den blekaste om. Mång turguider kan också tipsa om andra aktiviteter, och ibland om man har tur så kan de även erbjuda rabatter!

Det kanske låter konstigt för dig att låta någon annan, någon du inte ens känner, ta hand om stora delar av dina shoppingbestyr eller underhållning av nära och kära, men du kan testa det i liten skala i år eller nästa. Du får tänka på att det istället ger dig tiden att göra det du tycker bäst om. Det kan definitivt vara värt att delegera ut inhandling och leverans av julbaksingredienser, om det faktiskt ger dig tiden och lugnet att helt stressfritt spendera en hel eftermiddag till att bara baka, pyssla och umgås med dina barn.


Dela på jobbet
Om du inte vill lägga pengar på betald hjälp, be andra om hjälp. Om dina grannar ska åka och köpa gran i grannsocknen, hör efter om de kan ta på sig att köpa med en till er familj också? I gengäld mot att du gör något (du ändå skulle göra åt dig själv) för dem? Ha knytkalas där gästerna får ha med sig sin egen julfavorit på julbordet. Det krävs dock en liten planering, sjutton burkar senapssill och inget annat är ingen höjdare – ens för sillälskaren.

Hoppas du hittat något tips som du kan applicera på din egen tillvaro, så du kan fokusera på det allra viktigaste , dvs att njuta av julen och dom du älskar. Här hittar du ytterligare tips på hur du dessutom hinner göra dig själv redo för rollen som julvärdinna på endast en halvtimma.

Har du något eget tips att dela med dig av som funkar för er familj, dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan. God jul!


Fler lästips:
Gemensamma måltider skapar tajtare familjeband
Gör din egen julgransjulkalender

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare