sportlovskul

Sportlovskul med tunna plånböcker

Tillåter ekonomin inga utsvävningar till fjällen eller alperna under sportlovsveckorna? Lugn, det finns tillräckligt många aktiviteter på hemmaplan som är lika roliga som billiga.


Att ge sig ut i naturen är inte bara gratis, det är också hälsosamt och stärkande. Roligast är det förstås om det finns gott om snö att tumla runt i. Snön är ju ett roligt och gratis arbetsmaterial oavsett åldrar som man kan bygga kojor, lyktor, snögubbar eller andra figurer med. När jag var liten byggde till exempel min pappa en naturtrogen häst som vi satt sele på, den var så stabil att jag och mina kamrater kunde sitta på den.

Mammor och pappor, eller far- och morföräldrar, som kan göra sig lediga kan åka skidor, på tur eller utför, skridskor eller bara en vanlig pulkaåkning med korvgrillning. Eller så arrangerar man en femkamp för barnen och deras kompisar, eller en enkel tävling då man kastar snöbollar i hinkar.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

I princip alla kommuner, från norr till söder, har billiga sportlovsaktiviteter utomhus. Det kan vara allt från skridskoåkning till traditionella skidspår med utlåning av skridskor och skidor.

Men om vädret är dålig, eller om man inte gillar att vara ute, har kommunerna också omfattande inomhusaktiviteter för alla slags barn. De flesta kommuner ger ut broschyrer inför sportlovet, dessa delas vanligtvis ut till eleverna inför sportlovet, men finns också på bibliotek och att ladda ner på kommunens hemsida. Och vill man bara vara hemma och mysa går det också bra, glöm bara inte att stunderna då man gör något tillsammans med barnen blir sköna minnen att tänka tillbaka på. Baka, läs böcker, spela spel eller pyssla tillsammans och låt barnen vara med och bestämma dagsprogrammet.


Att göra själva

Snölykta
Rulla många små snöbollar och lägg dem på varandra i en rund form med ett ljus eller flera värmeljus i mitten, bygg upp så att det blir en pyramidform. Tänd ljusen när mörkret faller, har du en grill kan ni passa på att grilla korv och få en mörkerpicknick.

Islyktor
Fyll en plasthink eller en plastbunke till hälften med vatten och lägg i någon form av dekoration: grankvistar, kottar, blommor eller annat du vill dekorera med.
Sätt sedan en mindre hink, bunke eller annat plastkärl i det större vattenfyllda kärlet. Lägg i stenar eller häll i vatten i det mindre kärlet så att det inte flyter upp. Om dekorationerna flyter upp, försök att trycka ner dem igen i vattnet som omger det mindre kärlet. Ställ allt utomhus, det förutsätter att det är minusgrader. Lossa försiktigt kärlet i mitten när allt har frusit till is, är det svårt kan du spola varmt vatten lite försiktigt.
Sätt i ett blockljus i hålet och tänd.


Utomhuslekar

Pulkatävling
Arrangera en pulkatävling i backen, välj backe efter barnens ålder. Tävla två eller tre pulkor i taget, den som vinner går vidare till övriga heat.
Ta gärna med lite priser eller egenhändigt gjorda diplom.  
Om vädret tillåter, ta med varm choklad, bullar, smörgåsar och apelsiner samt sittunderlag.

Pricka rätt med snöbollar
Ställ ut plastbyttor eller hinkar i olika storlekar på lagom avstånd från varandra i snön. Markera poäng på hinkarna, de som är svårast att pricka rätt får mest poäng och de lättaste minst poäng. Bestäm tillsammans hur många snöbollar man får kasta per person.
Stega sedan ut hinkarna på lagom avstånd, anpassat till barnens ålder, och dra upp en linje varifrån man kastar.
Belöna den som vann, men glöm inte att ge alla barnen någon form av vinst: Russinpaket, apelsiner eller egengjorda diplom i snöbollskastning.


Mer inspiration:
www.lektipset.se
www.sagokistan.se
www.barnsajten.se
www.barnsemester.se

Skribent: Elisabet Garcia Dahlbäck

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!