Solskydd för hela familjen

Solskydd för hela familjen

Hur mycket ni än älskar att vara i solen, glöm inte bort att skydda er ordentligt.


Både när ni är hemma och utomlands, så är det viktigt att skapa fasta och bra solskyddsrutiner för hela familjen, som dina barn sedan kan ta med sig genom hela livet. PS. Ska du ut och resa i sommar? Här tipsar vi om tre barnvänliga resmål inom Europa.


Först och främst
Glöm inte bort att även om du säger en viss sak till dina barn, så är det i slutändan ditt eget agerande som de tar till sig. Du måste helt enkelt bli en himla bra förebild! Visa dem att du tar det här med skydd från solen på riktigt allvar, smörj in dig ordentligt när de ser, ha hatt eller keps när ni är utomhus längre perioder och så vidare.

Undvik skador från solen
Solens UV-strålar reagerar mot melaninet i vår hud, och det är också melaninet som absorberar de här UV-strålarna och på så vis skyddar huden mot dem. När du blir röd eller bränner dig så beror det på att du exponerat dig så pass mycket för solen att melaninet inte kunnat hantera det. För mycket helt enkelt.
VEM? Alla måste skydda sig mot solen, oavsett hudtyp. Ja, det gäller även dig som "lätt blir brun"! Alla typer av hudfärgsförändring efter vistelse i sol, dvs även en schysst solbränna, är ett tecken på att du bränt huden – därav vårt ord "solbränna". Exponering för sol är extra farligt för små barn med födelsemärken, ljust hy och hår, eller om de har hudcancer i släkten.
HUR? Jonathan Levy är allmänläkare och fyrabarnspappa, och hans råd är att alltid ha på sig solskyddsfaktor, oavsett väder. "Riskerna som kommer till följd av solexponering är helt enkelt inte värda att ta. Och du måste vara oerhört försiktig när det gäller dina barns hud, det tar bara några minuter för dem att brännas."

Solskyddstips
- Skapa vanan att alltid ha med dig solskyddsfaktor, en liten tub i handväskan räcker bra! Små reseförpackningar kan lätt rymmas i barnens skolväskor och i bilens handskfack.
- "Köp en kräm med så högt SPF du kan hitta, och gå aldrig lägre än SPF30", råder Jonathan. "Välj en vattenfast och svettålig variant, som du smörjer in er med minst tjugo minuter innan ni går ut i solen. Huden behöver den tiden för att kunna absorbera krämen ordentligt, och du behöver upprepa insmörjningen varannan timma, och direkt efter ett dopp."

Se upp för uttorkning
- Påminn barnen om att de måste dricka vatten med jämna mellanrum, särskilt om de springer runt och stojar och har jättekul ute i solen. En uttorkad kropp drabbas väldigt mycket lättare av värmeslag, och de flesta barn tycker minsta lilla huvudvärk är väldigt jobbigt – så se till att de får i sig vätska.
- Om dina ungar tycker att det är jättetrist att dricka vatten, försök finta dem genom att ge dem vatten i lite häftiga sportflaskor med sugrör eller liknande, eller fyll vanliga PET-flaskor med väldigt utblandad saft. Låt dem ligga inom bekvämt räckhåll.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Kläder
- Lager på lager är bra när det kommer till klädval, tunna lager ovanpå varandra ger ett relativt bra skydd mot UV-strålarna (självklart kombinerat med SPF-faktor). Barn kan med fördel bada i mer heltäckande solskyddskläder, det finns på de flesta barnbutiker.
- Solhattar! Scarves runt huvudet! Kepsar! Det är alltid bra att skydda huvudet från den värsta solen, ju större huvudbonader desto bättre.

Njut i skuggan
- Små barn blir lätt överhettade och det kan hända helt utan förvarning. Undvik detta genom att då och då dra er tillbaka i skuggan eller ta en paus inomhus, alla ställen med luftkonditionering är att föredra.
- Parasoll och paraply är också användbara, särskilt i parken eller på stranden.
- Mellan klockan 11 och 15 är solen som mest intensiv, försök i den mån det går att undvika solen då.

Lycklig i solen
Och så klart så handlar det inte bara om solskydd när det kommer till lyckliga vår- och sommardagar, har du eller någon annan i familjen drabbats av pollenallergi? Kolla in våra bästa tips för lindring.
Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare