Solskadad? Så reparerar du dig

Solskadad? Så reparerar du dig

Aj, vad det svider på axlarna. Och ryggen är alldeles röd. Känns det igen? Att det ska vara så svårt att sola med måtta. Men även om du ser ut som ett stoppljus i ansiktet efter en dag på stranden finns hjälp att få. Kylbalsam eller äppelcidervinäger. Valet är ditt. Eller varför inte investera i en solapp – så du slipper bränna dig igen.


Den goda nyheten – solen är äntligen här med sina värmande strålar. Den dåliga nyheten – det är lätt att bränna sig om man inte ser upp. Det kan låta som en självklarhet.  Men om du slarvar med att smörja in dig med solkräm och ligger i solen för länge blir du bränd. Ändå bränner sig tusentals svenskar i solen varje år. Och antalet som insjuknar i hudcancer ökar stadigt

Drick mycket
Anna Kaniewska, legitimerad apotekare och hudexpert på Apoteket AB vet allt om hur man sköter en solskadad hud så den läker snabbt.

- Om man bränt sig och huden blivit röd, irriterad och svider kan man behandla med kylbalsam, badda med kallt vatten eller lägga en våt handduk på den brända huden för att sänka kroppstemperaturen. Det finns även receptfri kortisonsalva på apoteken om man fått soleksem och det kliar. När brännskadan läker fjällar gärna huden och då finns fuktbalsam som hjälper.

- När man bränt sig bör man avstå från att vistas i solen helt under några dagar så att huden får en chans att återhämta sig, säger hon. Att få i sig mycket vätska är också ett hett tips.

Om man drabbas av svåra soleksem, rodnad med vätskefyllda blåsor på stora hudområden eller solsting med feberfrossa, yrsel, illamående och diarré bör man kontakta sjukvården.

-Speciellt viktigt är det att se till att små barn inte bränner sig. Även om de återhämtar sig snabbare än vuxna har de svårare att reglera kroppstemperaturen och kan behöva vätskeersättning. Var särskilt uppmärksam på om barnet krampar, blir slött, kräks eller får diarré, säger Anna Kaniewska.

Kylbalsam, krämer och gel i all ära, men ibland kan en hederlig gammal huskur vara minst lika effektiv – lavendelolja, potatismjöl eller honung.

Det finns en huskur för alla.

Apparna som hjälper dig att sola säkert:

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

”Min soltid” 

Beräknar en uppskattad soltid så du slipper bränna dig.

”ACOs solapp”
Ger tips för säkra dagar i solen, det finns också ett roligt spel som barnen kan spela under insmörjning samt ett solur som berättar när det är dags att smörja in sig. 

”Solsäker solapp”

Informerar om hur du skyddar dig, väljer rätt solskydd och aktuell UV-strålning. Dessutom tipsar den om platser med sol – eller skugga – över hela landet. Appen hjälper också till att förutse solens bana där du är.  

8 huskurer mot solbränna:

  • Smörj in den solskadade huden med aloe vera, yoghurt eller potatismjöl.
  • Koka te, låt svalna och badda de drabbade områdena med. Garvsyran i te botar och lindrar lindriga brännskador.
  • Separera ett ägg, ta äggvitan och smörj in brännskadan med.
  • Blanda bakpulver med vatten till en smet som du kan smörja in brännskadan med. När det torkar, skölj av och upprepa.
  • Skölj brännskadan i kallt vatten och ta sedan ett ark aluminiumfolie och håll den blanka sidan mot brännskadan. Aluminium leder värme, så värmen från skadan leds ut och kylan från luften leds in. Först kan smärtan öka men ska inom en halvtimme avta markant.
  • Doppa en bomullstuss eller tygbit i vinäger eller äppelcidervinäger och badda området. Vinäger dämpar smärtan, har antiseptiska egenskaper och motverkar att solbrännan blir infekterad.
  • * Badda området med honung som har läkande och antiseptiska egenskaper vilket hjälper till att undvika infektion.
  • Eterisk lavendelolja har antibiotiska, smärtstillande och läkande egenskaper. Fukta ett bandage i lavendelolja och sätt på den drabbade ytan
  • Källa: huskurer.net

 

Skribent: Katarina Arnstad Elmblad

Fler lästips:
Bästa tipsen för att ta med babyn på semester
Antioxidanter – en nybörjarguide

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare