Släktforskning

Släktforska – så kommer du igång

Tänk vad många par bakåt i tiden som var tvungna att träffas för att just du ska finnas till. Fascinerande, eller hur? Varför inte ta reda på vilka de var? Hitta dina rötter, det finns mängder av samlingar att söka i som exempelvis skattelängder, rättegångsprotokoll och jordeböcker. Vi lär dig tipsen och trixen som sätter fart på din släktforskning.


De allra flesta av oss har koll på släkten ett par tre generationer bakåt i tiden. Men allt fler letar sig längre bakåt för att hitta sina rötter. Har du kopplingar till högadliga släkter finns chans att du hittar släktingar så långt tillbaka som till 600-talet. Vi med släkt som inte befunnit sig i samhällets högre skikt får däremot nöja oss med mindre, men vi kan tämligen enkelt hitta släktingar från början av 1700-talet, och om vi har tur – med hjälp av skattelängder, rättegångsprotokoll och jordeböcker – ytterligare några hundra år tillbaka.

Intervjua och leta hemma i gömmorna

Men innan du sätter igång med att söka i gamla kyrkböcker, register och protokoll kan du börja hemma. Intervjua mamma, pappa och äldre släktingar och bygg upp ditt släktträd utifrån vad du får veta. Leta även efter gamla foton, ransoneringskort, brev och andra handlingar som kan ge ledtrådar. Kanske kan du hitta namn, datum, årtal, orter och annan info som kan leda dig framåt i din forskning – eller rättare sagt, i detta sammanhang, bakåt.

Spännande levnadsöden

När du sedan har fångat in så mycket kunskap som det går genom familj och släkt är du redo för nästa steg, att söka vidare i kyrkböcker och arkiv. Har du tur kan du hitta riktigt spännande levnadsöden bland dina forna släktingar, alla dessa människor som är förutsättningen för att just du finns till i detta nu.

Fakta och tips

Låna eller köp en bok om släktforskning och lär dig grunderna. Det finns dessutom mycket info på nätet. Håll även utkik efter kurser i släktforskning som studieförbunden brukar ordna. Det finns också många släktforskarföreningar som du kan gå med i för att lära dig mera.

Spela in dina intervjuer med familj och släktingar och anteckna allt du får reda på, det är som bekant väldigt lätt att glömma. Var noggrann.

Skaffa ett släktforskningsprogram till din dator där du kan fylla i ditt släktträd.

Sveriges Släktforskarförbund har CD-skivor som underlättar en hel del när du ska söka dina rötter. www.genealogi.se

Ett abonnemang hos Arkiv Digital gör att du kan sitta hemma vid datorn och forska i kyrkböcker och andra arkiv. Pris från 85 kr/vecka. http://www.arkivdigital.se

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Glöm inte att vara källkritisk när du forskar, se till att det du hittar är korrekt annars kan informationen lätt leda dig på villovägar.

Lär dig begreppen och få annan hjälp (exempelvis hur du släktforskar i andra länder) på http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Huvudsida

Här hittar du arkivhandlingar sedan medeltiden http://sok.riksarkivet.se/

 

Källor: Svenska Släktforskarförbund och Arkiv Digital

 

Skribent: Lotta Ringdahl

Fler lästips:
Bonusfamiljer: Fridas familj växte rekordsnabbt
Förändrad familjebild

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan