Skapa egna jultraditioner

Skapa egna jultraditioner

Är du inte helnöjd med julupplägget? Här hittar du några tips på vägen till hur du kan förändra dina jular till det bättre – om du vill.


Många av oss har tagit fasta på gamla jultraditioner från vår egen barndom när vi planerat våra vuxna jular. Med åren har nyare idéer adderats till dessa, det kanske blir rörigt och stressigt, men det "är ju jul". Men, när barnen börjar bli äldre, när bästa vänner eller familjemedlemmar flyttar till andra städer, om en skilsmässa i familjen inträffar, hur fortsätter man då sina jultraditioner så att alla blir glada och nöjda?


Vad är ens en jultradition?

I grund och botten, så är en tradition något man gör år efter år. Dina årliga vanor kanske skiljer sig från dina grannars, men för dig så borde dina traditioner vara rutiner och upplevelser som du återkommer till gång på gång helt enkelt för att du uppskattar dem och finner glädje i dem. Känn aldrig att du borde göra samma sak som alltid om du inte längre vill! Ett lättsamt exempel, om du får panik på tanken att göra ännu en himla Janson som bara två av tio vid bordet äter... strunta i den. Bara strunta i den!


Uppmuntra till nya vanor

Massor av förberedelserna kring jul kan man lätt som en plätt involvera barnen i, vilket är ett bra sätt att dels pyssla och fixa tillsammans, men också för att skapa nya enkla traditioner. Ruska om slentrianen litegrann. Vad sägs om några av de här idéerna?

- Klä granen. De allra flesta klär julgranen den 23 december, och det går ju så klart bra. Om man vill. Men man behöver inte. Välj en dag som alla i familjen är peppade på, varför inte redan kring första advent? Mer jul för pengarna! Sätt på en julfilm, eller en särskild skiva, och låt den få bli del av den nya traditionen, någonstans i bakgrunden när ni klär granen. Det blir ljud och refränger som ni året om, och förmodligen resten av livet, kommer associera till familjen, värmen, julen.

- Pynt. Inled varje jul med en pyntkväll. Skaffa fram en låda fylld med papper, kort, flörtkulor, glitter, pennor och kritor, färgglada band... ja, allt du kan tänka dig. Gör julgranspynt, snöflingor till fönstren, smällkarameller, här sätter bara fantasin stopp.

- Bak- och matstök. Mycket av bakningen kan göras i god tid innan julledigheten. Kakor håller sig i burkar, det mesta kan frysas in och tinas upp. En bra grej att testa, om man har fler barn i familjen, är att låta var och ett av dem få ett eget ansvarsområde. Om Pelle vet att han är chef över lussebullarna, och inte Julia för hon är knäckansvarig, så kommer han förmodligen gå in för sin uppgift med större engagemang. Och dessutom se fram emot det kommande årets bak, barn är tokiga i traditioner.

- Gör dig redo att minnas. Återigen, barn älskar traditioner. På minn dem om att ta mycket kort, köp en engångskamera eller två, och låt dem ansvara för att föreviga julen. Be dem spara julkort, lappar, särskilda rim. Framkalla korten i mellandagarna och pyssla sedan tillsammans ihop en hemmagjord bok. Perfekt att ta fram åren därpå och bläddra igenom, minnas och skratta åt bortglömda tandgluggar, missnöjda miner (åh nej, gummistövlar!) och bisarra hårtrender.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Jul som spenderas i flera olika hem
Traditioner kan bli lite mer kniviga att skapa och bevara när föräldrar eller nära familjemedlemmar är skilda. Det kan bli många viljor, där alla har en solklar "bästa idé" om hur julen ska vara. Det kan bli mycket jobbigt och stressigt, absolut för vuxna, men kanske allra mest för barnen.

- Försök göra så enkla planer som möjligt och försök hålla dem varje år – en skilsmässa är superjobbig för alla inblandade, och just kring julen har många höga förväntningar och ett slags sagoskimmer, ett sagoskimmer som så lätt falnar. Om man så snabbt det bara går inrättar en ny, enkel tradition som man verkligen försöker hålla sig till, så förenklar det.

- Skapa något nytt, addera ytterligare något som ni tidigare inte prioriterat in. Ställ ut gröt till tomten, häng upp julstrumpor, ät ris a la Malta till frukost. Påminn dem om att alla förändringar kring julen inte behöver vara negativa. Här hittar du massa bra förslag på hur du med barnens hjälp gör juliga dörrdekorationer.

- Försök hålla dem de kommande åren. Det reducerar också risken för gräl och gnäll, ni har era (nya) traditioner och ni håller er till dem.


Vad har du för jultraditioner?
Vad är det som gör julen speciell hemma hos er? Vilka traditioner håller du hårdast i och närmast hjärtat? Snälla berätta, det är nog många som längtar efter något litet nytt i den egna jultraditionen.


Fler lästips:
Från kock till snyggchock på 30 minuter
Nytt år, ny look!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan