Så lyckas du med cykelsemestern

Så lyckas du med cykelsemestern

Att hyra cykel på semestern är ett alldeles utmärkt sätt att utforska nya, spännande platser och samtidigt få motion. Dessutom sparar man både tid och pengar genom att slippa vänta vid den lokala busshållplatsen eller sitta i långa taxiköer medan taxametern tickar på. Men innan du ger dig ut på vägarna finns det en hel del saker som du bör tänka på om det inte ska bli den första och sista gången du ger dig ut på cykelsemester.


Precis som vilken semester som helst kräver en cykelsemester en hel del förberedelse. Först ut är planerandet av själva resvägen. Här gäller det att ta i när man uppskattar tiden. Det är lätt att man börjar jämföra med spinningpasset på gymmet, men det är en helt annan sak. När man ska cykla långt är det sällan man är uppe i mer än 20 kilometer i timmen. Idén om att cykla snabbast och längst hör inte hemma på semestern, den får stanna i spinningsalen.

Vilodagar ett måste   
För att orka cykla dag ut och dag in är det viktigt att du tillåter dig att ta en paus då och då. Det är rekommenderat att ha minst en vilodag i veckan. Ett tips är att lägga in dagarna i schemat redan vid planeringen av resvägen. På så vis går det att se till att vilodagarna kommer i samband med ett besök i någon mysig stad som man vill lägga extra timmarna på. 

Typ av cykel
Vilken typ av cykel du bör välja beror förstås på hur lång bit som ska cyklas. Planeras en riktig långsemester på hoj bör man vara ordentligt påläst inför valet av cykel. Det finns två sorter, en som kallas för touringcykel och en annan för mountainbike. Exakt vilken sort man bör välja gör man bäst i att fråga den som jobbar i cykelbutiken eller någon bekant som nördat ner sig i ämnet. Vad som däremot är viktigt, oavsett vilken cykel det till slut blir, är att man har cyklat in den. Att ge sig ut på en flerdagars cykelsemester med en sprillans cykel är inget att rekommendera. Då är risken stor att man tvingas posta hem cykeln och ta tåget tillbaka efter bara några dagar. En felinställd cykelsadel kan få vem som helst att ge upp. 

Packning
Två ord: Packa lätt. Så lätt som det går, det vill säga. Oavsett om det är vandrarhem eller tält som gäller så väger prylarna som ska med en hel del. Viktigast av allt är bekväma träningskläder och träningsskor för de dagar man ska tillbringa på cykeln. Sedan bör man unna sig ett stycke finkläder för de dagar då man bara ska strosa runt i någon mysig stad och äta gott på den lokala restaurangen. Badkläder måste såklart också med, eftersom en stor del av njutningen med att åka på cykelsemester är just att närsomhelst kunna stanna till för ett dopp i en fin insjö. I övrigt finns det bara en sak som man aldrig får glömma: hjälmen. 

Förberedelse är A och O 
Det finns många fler saker att tänka på inför cykelsemestern. Behöver du ha med dig ett spritkök? Kommer du bo i tält? Vilken typ av packväska lämpar sig bäst? Tänk också på att själva resan redan börjar hemma i stan. För att undvika skador, och framförallt för att konditionsmässigt orka hela vägen, bör man ha övat upp benen en tid innan resstarten. 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Tre tips på hur du blir en bättre cyklist:

Ställ in sadeln
En felsittande sadel gör det inte bara svårare att cykla utan kan även medföra skador. Du riskerar att få ont i rygg och nacke samt dra på dig knäproblem som kan jobbiga att bli av med. Regeln är att knät ska vara lätt böjt när pedalen är i nedersta positionen samt att sadelns överdel skall gå parallellt med marken.

Ta med en vän
Att cykla är roligt, eller ska i alla fall vara det. Även om cykling i sig är en ensamsport fungerar den utmärkt att utöva i grupp. När träningen känns rolig brukar passen också bli flera. 

Fyll på vätskeförrådet  
Se till att dricka rikligt med vatten. Det gäller alla dagar, även när det regnar.

 

Skribent: Beatrice Längberg

Fler lästips:
Dags att resa? Boka smart
10 aktiviteter för stora barn en regning dag

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!