Så håller du ner stressnivån inför julen

Så håller du ner stressnivån inför julen

Här är fem hjälpsamma tips på hur du håller nere hela familjens stressnivå innan julen – utan att dra ner på julpeppen!


Barn, särskilt bäbisar och de lite yngre barnen, är som gladast när de har trygga rutiner. Men inför och under julen – med all extra shopping, matlagning och flängande hit och dit – så är det inte direkt lätt att hålla fast i de vanliga, inkörda vanorna. Här är fem tips på hur du undviker julstress, till hjälp har vi familjecoachen Susan North.


Gör ett schema

 • Försök att schemalägga den mesta restiden på tider då din bäbis brukar sova, och förbered gärna något de lite äldre barnen kan sysselsätta sig med (målarbok, kortlek, iPad etc).
 • När man är ute och flänger är det också lätt att barnen får i sig för mycket sött och salt. Ha frukt, nötter och vatten med dig, på så sätt undviker du sockerchockade eller hungertrötta barn.
 • Försök tänka realistisk när det gäller saker du kan uträtta med barnen i släptåg. "När man själv är stressad är det lätt att man överbokar", säger Susan. "Gör ett realistiskt veckoschema!".

Ska du resa långt med barnen? Här är några tips på hur man underhåller barnen på t ex flyget eller tåget och vad man kan tänka på när det kommer till mat på resande fot.

Respektera gränserna

 • Försök hålla fast vid de vanliga rutinerna. Att plötsligt låta barnen stanna uppe längre och äta godis hur som helst kan när man är mitt i stressen kännas som det enklaste alternativet, men det är inte värt det i längden. Några dagar på det här sättet kommer förmodligen resultera i väldigt trötta och gnälliga barn.
 • "Det är alltid upp till föräldrarna att sätta gränserna", säger Susan. "Barn uppskattar att veta var deras gränser går och vad som förväntas av dem. Om du som förälder är konsekvent så hjälper det dem att uppfylla de här förväntningarna och även att bygga upp tålamod och självkontroll".
 • Om det ändå är en kväll eller två när barnen får vara uppe längre än vanligt eller något annat som bryter av rutinerna, var tydlig med att detta är ett speciellt tillfälle och inte en ny standard.


Nyfiken på barn och sömn? Här är fem saker du borde veta om ditt barns sömn!


Bygg upp en förväntan, inte en stress

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
 • Med alla extrasysslor som kommer inför julen så är det (milt uttryckt) lätt att själv drabbas av stress, och då är det väldigt viktigt att vi inte låter det gå ut över barnen.
 • "Det är svårt för barn att förbli förväntansfulla och tindrande när deras föräldrar är oroade och irriterade", säger Susan.
 • Susan rekommenderar också att man håller julupptrappningen så kort som möjligt. Om du är en person som börjar shoppa julklappar redan i augusti, försök i så fall att inte prata om det med barnen. "Om man börjar bygga upp en förväntan kring något som ligger så långt fram i tiden så kan det bli svårt att hantera barnens känslor under hela den tiden. Försök komprimera julpeppen!".


Här är tips på roliga julpyssel som passar att göra med eller utan barn!
Folkinspirerade juldekorationer
Gör din egen julgranskalender Perfekta julklappar
Hemmagjorda tryfflar


Det är er jul och ni firar som ni vill
"Försök att inte bli negativt påverkad av hur media eller samhälle säger att du ska fira din jul", råder Susan. "Som förälder kan det vara svårt, men försök att inte påverkas alltför mycket av all konsumtionshets kring jul".

 • Barnens tjat kan vara påfrestande när nästan all reklam de ser under december handlar om allt du borde köpa till dem. Försök att parera deras önskningar om att gå till leksaksaffären med något annat kul ni kan göra istället, som att se en julig film eller göra ett pyssel med jultema.
 • Susan tycker det är viktigt att komma ihåg att det finaste en förälder kan ge sina barn i längden inte är antalet julklappar utan känslan av en riktigt fin, varm jul.


Ge till andra

 • "Det är frestande att muta barnen så att de uppför sig. Men gör inte det!", råder Susan.
 • Ett sätt att försöka få bort "ge mig, ge mig"-mentaliteten som lätt infinner sig kring jul, är att vrida fokuset till att hjälpa andra istället. Sätt er ner tillsammans och hitta en organisation som ni vill hjälpa, prata om hur olika världen ser ut för barn i olika delar av världen.


Slutsats!
Uppmuntra de lekfulla och glada aspekterna kring julen och försök minimera de mest stressframkallande. Ett lugnt och konsekvent uppförande från dig som förälder kommer ha en lugnande effekt på dina barn, och ni har större förutsättningar att få en varm, fröjdefull jul tillsammans.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare