Så fixar du barnvaktshjälp

Så fixar du barnvaktshjälp

Har du svårt att få ihop livspusslet? Kanske har du inga lediga - och tjänstvilliga - mor- och farföräldrar på nära håll. Var lugn! I dag finns många externa alternativ att välja bland. Och tack vare rut-avdraget kostar det inte längre skjortan att köpa hjälp.


Att skaffa lite betald avlastning i vardagsstressen anses inte längre skämmigt eller förbehållet ”överklassen i Solsidan”. Det vittnar både den stadigt växande barnvaktsbranschen och barn- och föräldrapsykologer om.
En del av förklaringen är att rut-avdraget gör det ekonomiskt möjligt för många fler. Kostnaden mot för bara några år sedan har nästan halverats!
Men även om det blivit både billigare och attitydmässigt mer tillåtande att överlämna sin lilla ögonsten i främmande händer, så är det förstås viktigt att du är noggrann och omsorgsfull när du väljer din barnvakt.
Här är några saker som kan vara bra att tänka på:  

1. Ditt barns personlighet
Att lämna sitt barn till en ny, okänd vuxen kan liknas vid processen då de ska skolas in på förskolan. Det är alltså viktigt med invänjningen, att barnet lär känna och får förtroende för barnvakten. Hur lång tid detta tar kan vara väldigt individuellt, beroende på barnets personlighet. För en del kan det räcka med ett möte, för andra kanske det krävs flera.  
Samma sak gäller vid vilken ålder ett barn är lämpligt att börja lämnas bort. Vissa klarar det redan som bebisar, andra först när de är några år. Barn- och föräldrapsykologer ger dock det samstämmiga rådet att vi som föräldrar alltid ska gå på vår magkänsla.   

2. Säkert och ansvarsfullt företag
Ta reda på så mycket som möjligt om barnpassningsföretaget. Som att det inte står med i brottsregistret till exempel!
Men förutom detta självklara är det förstås även viktigt att företaget har erfarenhet av att jobba med barn och också visar det på olika sätt, så som att alla barnvakter är utbildade i första-hjälpen och olycksfall till exempel.
Ett annat tecken på att företaget är seriöst är att det finns handledning för personalen, som en slags trygg länk (för båda parter!) mellan dig som förälder och barnvakten.  

3. Trygg och välutbildad personal
Viktigast av allt är förstås att både du och ditt barn känner förtroende för barnvakten och att det precis som i alla relationer finns en god personkemi. Här föredrar en del av oss äldre, mer erfaren personal, medan andra ser fördelarna med en yngre tjej eller kille, som i stället kanske är piggare på att leka och underhålla ditt barn. Utgå ifrån dig själv och ditt barn.
Ta också reda på om barnvakten är försäkrad och utbildad i nämnda olycksfall och första-hjälpen. Det kan vara guld värt om något skulle hända!

4. Så här fungerar det
Tillvägagångssättet är ungefär detsamma oavsett vilket barnpassningsföretag du väljer. Först fyller du i ett formulär om dig själv, ditt barn och era önskemål, varpå sökandet efter matchande barnvakt påbörjas. När lämplig kandidat hittats bokas ett första möte in hemma hos dig och barnet. Om det av någon anledning inte skulle kännas bra letar företaget vidare efter en ny kandidat.  

5. Här är ett urval av barnvaktsföretag:
www.nanny.nu
www.foraldraforstarkning.se
www.tryggbarnvakt.nu
www.veterankraft.se
www.barnochhem.se

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan