Så blir middagen lekande lätt

Så blir middagen lekande lätt

Ibland är det lättare sagt än gjort att få barn att äta. Särskilt när allt annat är roligare än att sitta still på en stol. Ska man då skoja till det och göra pepparkakshjärtan av falukorven eller hur ska man tänka? Här tipsar vår dietist om bra strategier för att få kinkiga barn och äta samtidigt som måltiden blir en trevlig stund.


Barn är olika
I perioder äter barn mer eller mindre. Detta är en naturlig del av utvecklingen då mat och ätande ibland blir mindre intressant till förmån för andra, roligare saker. Vissa barn är bättre på att uttrycka sig och provar sig fram genom att säga nej till t ex mat. Barnet kan då använda maten som ett maktmedel, helt enkelt för att det kommit på att man kan.

Rätt förutsättningar
Barn gillar rutiner! Mat på fasta tider ökar förutsättningarna för att barnet är hungrigt när det väl är dags för mat. Undvik småätande mellan måltiderna och låt det gå några timmar mellan målen så att barnet har en chans att bli hungrig. Undvik söta drycker som höjer blodsockret och därmed dämpar hungern. Beroende på barnets ålder kan man sätta upp regler kring matbordet så att alla vet vad man har att förhålla sig till och vad som förväntas av var och en. Det brukar vara till stor hjälp att sätta detta redan tidigt så slipper man bekymmer när barnet blir äldre.   

Tips för en roligare måltid
Här är några tips för dig som har ett barn som är mer intresserat av lek och spring än att sitta stilla vid matbordet:

  • Samla familjen – det är roligare för barnet när alla är med. Sätt regler att alla måste sitta kvar vid matbordet tills alla är klara. Det ger ro åt splittrade barn.
  • Gör måltiden till en trevlig stund – sitt ner och prata med barnet, fråga hur dagen varit eller prata om maten.
  • Låt barnet vara med och laga mat – det ökar intresset och gör ofta att barnet tycker att det är roligare att äta någon som man själv varit med och gjort.
  • Servera maten först och dricka sedan – många barn dricker sig mätta på mjölk och då blir det ännu svårare att få ner maten.
  • Dra inte ut på måltiden längre än ca 20 min – det leder oftast bara till en onödig kamp.
  • lå inte knut på dig själv – stå inte på huvudet och jonglera samtidigt för att få barnet att äta. Det blir svårt att toppa ett sådant trick till nästa måltid och barnet vänjer sig då vid att det ska hända något roligt.
  • Mata inte barnet framför tv:n för att det går lättare att få i maten då.
Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Skribent: Sofia Antonsson, Leg. DietistBekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!