Resa med djur

Resa med djur

Ibland måste våra lurviga vänner följa med på resan. Hur gör man det enklast och utan stress för alla inblandade?


De flesta djur är inte direkt förtjusta i att resa, men ibland är det nödvändigt att ta med dem, vare sig de vill eller inte. Jen G Pywell jobbar med att återanpassa naturligt vilda djur som växt upp bland människor till ett liv i det fria, och här delar hon med sig av sina tips. De flesta av dem lärde hon sig av egen erfarenhet då hon och hennes man bilade de 480 (!) milen mellan New York och Oregon (i USA) tillsammans med deras hund och tre katter. Ska du resa med barn också? Här kan du läsa fyrabarnsmammans bästa tips för att undvika kaos på tåget eller flyget.

Ett tryggt djur är ett lyckligt djur
De flesta husdjur gillar sina rutiner och blir otrygga då man avviker från dem. Om du ska flyga eller åka tåg, så blir de ofta avslappnade efter ett tag om de bara får vara omgivna av sin favoritleksaker och får något extra gott att äta. "När jag berättade för min veterinär att vi skulle ut och bila och att vi skulle befinna oss i bilen runt tolv timmar i taget, så rekommenderade hon lugnande leksaker, och det fungerade på en av katterna, de andra gillade inte alls. Men kolla upp på din lokala djuraffär om de har något de kan rekommendera, det är värt att testa", säger Jen. Det kan också fungera bra med en väl använd t-shirt eller liknande från hemmet.

Vad ska mitt djur färdas i?
Om du ska bila, köp eller låna en transportlåda eller -väska som rymmer ditt djur plus extra tillbehör, som en liten kisslåda t ex. "För våra tre katter använde vi lådor avsedda för mellanstora hundar, en åt dem var, och då fick de plats själva plus en resekattlåda så att de bekvämt skulle kunna göra sina behov", berättar Jen. "För kortare resor så har vi klätt baksätet med wee wee pads* för att undvika olyckor på sätet".


Ska du flyga med ditt djur är det bäst att kontakta flygbolaget du använder för att få korrekt information, reglerna kan skilja bolagen emellan. Ibland får man ha djuret med sig i kabinen, ibland kan det komma att räknas som incheckat bagage, ibland föredrar de bur framför bärväska t ex. Ta reda på det i god tid innan ni ska resa! Man bör också kolla vad som gäller kring vaccination och avmaskning i landet ni tänkt resa till, och nuförtiden behöver dessutom alla djur som ska resa (inom EU) ett slags pass, det kan din veterinär hjälpa dig med.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Ta många pauser
"Det är viktigt att ta med i beräkningen att man måste ta många fler pauser när man reser med djur än när man reser bara människor. De behöver sträcka på benen och ta en toalettrunda", säger Jen. En del hundar kissar bara på sina eget utvalda favoritplatser, som ett visst träd i lokala parken, och har du ett sådant husdjur så rekommenderar Jens veterinär att börja träna dem på att kissa på kommando. Börja träna i god tid inför resan, håll koll på när din hund verkar göra sig redo att kissa, och ge dem då ett verbalt kommando i stil med "Och kissa!". Målet är att ge kommandot varje gång din hund precis ska till att tömma blåsan. Ge dem en godis när de är klara.

Viktigt med vatten
När Jen gjorde sin jättelånga bilresa med alla djuren så lade hon stor vikt vid att förbereda allting ordentligt, så att varje djur skulle ha sin favoritmat, sin egna filt och leksak och framförallt konstant tillgång till vatten. Precis som för människor, så är det farligt för djur att bli uttorkade.

Boka djurvänliga hotell
"På kvällarna bodde vi på noga utvalda hotell, där vi fick släppa djuren lösa i rummet. Det var mycket märkligt att ha våra tre hemmakatter röjandes i ett helt främmande sovrum", skrattar Jen. Kolla upp djurvänliga hotell på nätet innan du reser, det är inte alla hotell som har en positiv inställning till medhavda lurviga kompisar.


Bli inte superstressad bara för att du måste ta med djur på resan, om man bara planerar i förväg går det oftast jättebra. Vissa djur tycker också att det är jättekul att åka bil, det vet du inte förrän du provat! Kom bara ihåg att ta många pauser om det finns möjlighet, kolla upp om landet du ska besöka kräver särskild vaccinering eller visum (din veterinär bör ha alla fakta kring sådana saker), se till att det finns rikligt med vatten under resans gång och ha med några favoritleksaker. Ha en trevlig resa!

*Wee wee pads finns på en del djuraffärer i Norden, och säljs också på nätet. De fungerar som kisslakan som många barn som ännu inte kan hålla tätt på nätterna har i sina sängar.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!