Rädda semestern, planera ditt reseapotek

Rädda semestern, planera ditt reseapotek

Plötsligt ramlar lillen och slår upp ett sår i värmen. Eller har du själv drabbas av den fasansfulla turistkräksjukan. Mycket kan hända på den efterlängtade drömsemestern. Men med ett genomtänkt reseapotek kan du lindra och bota en hel del.


Äntligen är ni framme och långa lata dagar väntar på stranden. Men hur försiktiga ni än är kan både olyckan och diverse åkommor dyka upp och sabotera idyllen. Självklart varierar riskerna och är olika stora beroende på resmål och hur länge ni är borta, men med ett välplanerat reseapotek kan ni täcka in det mesta.

1. Värk och feber
Oavsett om olyckan är framme eller om ni bara har oturen att drabbas av virusinfektioner och halsont på resan, så underlättar det stort att kunna ta en värktablett eller febernedsättande. Likaså kan det vara skönt med nässpray och åksjuketabletter, särskilt inför långa flygresor och skrangliga bussturer.

2. Sårskador
Ett litet sår som inte behandlas ordentligt kan få förödande konsekvenser vid tropiskt klimat. Därför bör ni ta med ordentligt med plåster, bedövande hudsalva (till exempel Xylocain) och decinfektionsmedel, i fall det är svårt att få tag på rent vatten. Såväl rengöring som omplåstring är A och O – och än viktigare ju varmare det är.

Glöm inte heller skavsårsplåster. Ofta går vi mycket mer och längre under semesterresorna än hemma och med fukten och värmen räcker det inte alltid med bekväma skor.

3. Huden
Solskyddsmedel, kylbalsam och hydrokortisonkräm, som kan lindra vid lättare solsveda, bör ingå i varje reseapotek till varmare breddgrader. Det kan även vara bra med myggmedel och myggnät på vissa ställen.

4. Magsjuka
Att få semestern förstörd av illamående, kräkningar och diarré är nog ett mardrömsscenario för de flesta. Dessvärre finns inte mycket mer att göra än att vänta ut eländet, men med vätskeersättning kan du i alla fall snabba på ditt tillfrisknande betydligt – och för små barn kan det rent av vara livsavgörande.

För många innebär semesterresor också förstoppning. Ovan kost och mycket stillasittande på bussar och flyg är några av skälen. Se därför till att även packa ner laxermedel eller mikrolavemang.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

5. Personliga mediciner
Glöm inte heller era vanliga mediciner, inklusive allergimediciner, även om det mesta förstås går att hitta även utomlands. Fast det kan vara både tidsödande och krångligt, eftersom särskilt receptbelagda läkemedel ofta är personligt framtagna och namn och doseringar skiljer sig åt mellan olika länder.

6. Vaccinationer och förebyggande medicin
Ska ni resa långt bort är det bra att kontakta vårdcentralen eller en vaccinationsmottagning innan för att höra om några särskilda vaccinationer eller förebyggande mediciner (som till exempel mot malaria) krävs eller rekommenderas. 

7. Reseförsäkring
Allt går dessvärre inte att medicinera och plåstra bort på egen hand. Ibland krävs riktig läkarvård och då är det guld värt att även ha ordnat med en försäkring som täcker upp för detta.

Mycket att tänka på alltså, men med god planering och ett välfyllt och genomtänkt reseapotek ökar förutsättningarna för en lyckad och välmående semester.

 

Så, nu är det bara att luta sig tillbaka i flygstolen och fokusera på allt roligt som väntar!

/Eva-Lotta Sigurdh
Fler lästips:
Restips för familjen i Norden
Ut med kidsen!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!