Skaffa hund

Skaffa hund? – tänk på detta innan

En gullig hundvalp med bedjande blick, stora tassar och en knorvig svans, finns det något sötare? Innan man utsätter sig för den synen är det bra att ha tänkt igenom vad det innebär att skaffa hund, för du blir garanterat sugen.


De två första frågorna en blivande hundägare bör ställa sig är: Har jag tid och råd med en hund? Att låta barnen tjata till sig en valp mot löfte om att de ska ta hand om den helt själva är orealistiskt. Att ha hund kan vara alldeles underbart, ni blir vänner för livet och familjen blir större. Men det gäller att inte blunda för den arbetsinsats som krävs, speciellt med den unga hunden.

Hur ser ditt liv ut i dag?

Kan du lägga tid i princip dygnet runt i början på en hund? Eftersom hunden är ett flockdjur ska den inte lämnas ensam mer än högst fem timmar per dag. Den lilla valpen behöver ständig uppmärksamhet i början, för att vänja sig vid sitt nya hem och sin nya familj. Är du ofta på resande fot eller har familjen en mängd aktiviteter som gör att ni är borta på helgerna, jobbar eller går i skola utan möjlighet att komma hem på luncherna – ja, då kanske ni ska vänta med att skaffa hund. Det dyker upp bättre tillfällen. Men om ni ser att ni har tid, plats och energi att ta emot en hund: grattis, ni har en härlig upplevelse framför er.

Vilken ras passar bäst?

Olika hundraser visar upp en mängd olika karaktärer och behov. Bor ni i lägenhet eller hus, har skogen eller staden inpå knuten, är ni fysiskt aktiva eller föredrar korta rastningspromenader? Hur ni lever i dag hjälper er att se vilken ras som faktiskt passar er bäst. En hund som mår bäst av att spåra och jaga kommer inte att bli en gullig familjehund som ligger framför brasan om den inte samtidigt får utlopp för sina drifter. På till exempel köpahund.se finns goda råd och information om olika raser. Ett tips är också att besöka hundrastplatser där många samlas, prata med ägarna om deras hundar och få på så sätt en inblick i hundens lynne och egenheter.

Vilken uppfödare ska man välja?

Ta gärna kontakt med mer än en uppfödare av den aktuella rasen. Kontrollera först att han eller hon är uppfödare i Svenska Kennelklubben. Gå sedan på personkemi. Uppfödaren är en person som du kommer att ha mycket hjälp av i form av goda råd och information kring både just din hund och om rasen generellt.

Vad kostar en hund?

Tittar man på vad en av landets vanligaste raser, golden retriever, kostar under det första levnadsåret hamnar summan på drygt 26 000 kronor, varav cirka 12 000 är inköpspriset för själva vovven. I totalsumman ingår bland annat försäkringar, valpkurs, veterinärundersökningar och mat.

Passar hund och barn ihop?

Generellt ja, men det hänger mer på de vuxna än på rasen eller den enskilda hunden. Små barn kan bli frestade att bära runt på små hundar, som då riskerar att bli tappade i marken. Av den anledningen kan det vara bättre att välja en mellanstor eller stor hund till barnfamiljer. Samtidigt är det svårt för ett barn att rasta en stor, tung hund som vill springa iväg och leka. En vuxen ska alltid vara närvarande när små barn är med hundar.

Kan man ha hund på prov?

Den familj som vill skaffa hund men vill se lite närmare vad det innebär kan erbjuda sig att bli dagmatte/extrahusse åt någon hund. Låt barnen ta ansvar genom att rasta, sköta och stimulera hunden. Du kan också vara fodervärd åt antingen en uppfödares eller försvarsmaktens hundar. Det innebär att du inte betalar något för hunden, men den är heller inte din helt och hållet. Däremot måste du fortfarande ansvara för den och sköta den på ett bra sätt, precis som med en egen hund.

Hur förbereder man valpens ankomst?

- Plocka undan saker som är tuggbara och ömtåliga, till exempel fina skor och väskor.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

- Dra ur sladdarna till apparater som inte används, till exempel dammsugare, strykjärn och hårtork.

- Minimera andra sladdhärvor genom att rulla ihop, dölja i sladdrör eller tejpa ihop.

- Ta bort ömtåliga mattor innan valpen är helt rumsren.

- Skaffa en grind så att du kan stänga av rum som hunden inte ska vara i, så slipper du ha dörren stängd hela tiden.

- Skaffa samma hundfoder som uppfödaren haft. Då slipper valpen ännu en förändring. Du kan byta sort senare.

- Gör iordning en mysig korg och några tuggleksaker till hunden. Ställ på en plats dit hunden kan dra sig undan för att vara ifred.

- Ta ledigt eller planera valpens ankomst till din semester. Ju mer tid och tålamod du investerar i din nya familjemedlem, desto bättre kommer den att trivas och fungera tillsammans med er.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!