Mysiga middagar trots kaoset

Mysiga middagar trots vardagskaoset

Trötta föräldrar, trötta barn, stress, tjat och gnäll kryddat med lite aktiviteter som man ska skjutsa till kan förstöra alla veckans middagar. Men glöm inte att middagen är en viktig stund då hela familjen kan samlas och samtala om dagen. Här är tipsen som gör middagsstunden mysigare.


Små saker hjälper till att dra ner tempot inombords, det viktigaste är nog att inte ha för högt ställda förväntningar utan ta varje dag som den är.  Med den inställningen blir de flesta middagar rätt härliga oavsett vad som händer.

Planering
Om du vet vilken mat som ska serveras är det tio gånger lättare att tillaga den på kort tid.  Vem har inte ägnat flera minuter åt att håglöst stirra in i kylskåpet för att komma på vad som ska serveras till middag? Om ni redan innan bestämmer matsedeln blir allt mindre stressfyllt. Det räcker med ett enda tillfälle med skolmatsedeln vid sidan om för att planera för flera veckor framöver. Upprepa maträtterna efter några veckor, då vet du dessutom vilka ingredienser som ska köpas.

Grönsaker i väntan på
Smågrönsaker som paprika och tomater är jättegoda att tugga på för att stilla värsta hungern, knäckebröd funkar också. Om middagen skulle dra ut på tiden alldeles kan barnen få göra små spett med köttbullar och tomater. Enkelt, gott och betydligt roligare än att bara äta ur skål.

Variation
Om matsedeln upplevs statisk kan du variera hur du serverar den. Ta inte fram alla grönsaker varje dag, utan servera till exempel majs vissa dagar. Lägg till avocado eller salladsblad och ta fram jordgubbar, morötter, köttbullar eller knäckebröd andra dagar.
Duka annorlunda någon dag i veckan, varför inte ha fin-onsdag, med vackra tallrikar, glas och servetter? Eller ha temamiddag ibland, antingen vad gäller dukning eller mat. Men undvik leksaker.
   
Hörna för läxläsning eller pyssel
Vik en del av köksbordet till läxläsning eller pyssel om det går, så alla kan vara i samma rum under det att maten förbereds. Ett ypperligt tillfälle att prata och stämma av om något behövs fixas inför aktiviteter senare på kvällen.
 
Hjälpas åt
Be om hjälp med att duka och laga maten. Barnen kan duka temat eller ta fram ingredienser. Dagsformen får styra, ingen dag är den andra lik.

Knasmiddagar
Varför inte göra avkall på matsedeln någon dag när allt känns upp och ner? Unna er något och beställ hämtmat mitt i veckan. Eller ät baklänges à la Pippi, lite oförutsägbarhet i rutinerna gör att barnen ser fram emot era middagar tillsammans.  

Skribent: Christina Wagner

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!