modern vett och etikett

Modern vett och etikett - får man fila naglarna på bussen?

Hur många gånger den senaste veckan har du stört dig på andras mobilpratande, vänförfrågningar på Facebook eller på folk som rakar sig i duschen på gymmet eller äter en starkt doftande fisklunch vid skrivbordet på jobbet? Och hur störande har du själv varit? Råder det total anarki i socialt uppförande, behövs det helt nya mer moderna regler om vett och etikett? Vilka regler tycker du borde gälla? Ska vi rentav lagstifta för att få det lite trevligare?


Vett och etikett-regler har som syfte att så många som möjligt ska kunna trivas tillsammans utan att bli störda av varandra. Det handlar om att visa hyfs och respekt vid de tillfällen där man inte själv kan välja om man vill delta eller inte. Som i ett öppet kontorslandskap, på gymmet eller i kollektivtrafiken till exempel. Och sedan finns det mötesplatser som Facebook och Instagram vars popularitet just ligger i att de befinner sig i gränslandet mellan privat och offentligt hur beter man sig där utan att trampa någon på tårna?

Facebook – ska man bli vän med alla?
Den stora Facebookfrågan just nu verkar vara i vem man ska tacka ja till för att inte ses som otrevlig. När det kommer en vänförfrågan från till exempel en uppdragsgivare du gärna vill få jobb från ska man ”bjussa” på en accept trots att man absolut inte ser personen som någon man vill umgås med? Det märks ju om du inte tackar ja. Eller tackar man ja för att sedan gå in och blocka personen några veckor senare och hoppas att de inte märker det?

Ett bra sätt att råda bot på vett- och etikettproblem på sådana semioffentliga sociala arenor är ju att skapa olika grupper för jobb, fritidsintressen och privata vänner eller att helt enkelt alltid se allt du gör på Facebook som en del av ditt personliga varumärkesbyggande. Och att alla du accepterar som vänner på ett eller annat sätt är ”användbara” ur den aspekten. Tråkigare men enklare. Eller ligger problemet helt enkelt i att de som gör förfrågan borde ha lite mer känsla för vett- och etikett?

Kollektivtrafiken – dags för lagar och straff?
Nuförtiden beter sig väldigt många som om alla andra var osynliga på bussen eller i tunnelbanan. Att det kollektiva transportmedlet är en egen bil där man äter, sminkar sig, filar naglarna, pratar ut om jobbiga personliga händelser väldigt högt på mobilen – you name it. Enligt en högst ovetenskaplig undersökning har respekten blivit mindre och toleranströskeln lägre vilket leder dels till öppet missnöje över folks respektlöshet eller att de som känner sig störda stänger in sig i sitt eget universum med hjälp av hörlurar. I Tokyo är det förbjudet att prata i mobilen och ha ljudet på, skulle inte det kunna vara en lösning som skulle öka trivseln för fler även i Sverige?

Opersonlig – helt rätt på kontoret?
Jobbar du i ett öppet kontorslandskap så vet du att det finns ungefär tusen saker som man kan störa sig på alltifrån små egenheter som suckar, harklingar och folk som håller på med håret till de som äter torsk med äggsås vid skrivbordet mindre än en meter från där du försöker skriva en viktig offert. Det finns förvånansvärt få uttalade regler för vad som är ok vid det gemensamma skrivbordet.

För att stå ut åtta timmar i sträck fem dagar i veckan så borde kanske regeln vara att faktiskt bete sig mer korrekt och dela med sig mindre av privata detaljer än du gör med okända människor på bussen. Det vill säga; ät inte, ta inga privata samtal, idka absolut ingen form av personlig hygien som att borsta håret, fila, klippa eller måla naglarna, byta kläder eller peta tänderna.

Vad stör du dig på och vilka nya vett- och etikettregler tycker du borde finnas?
Kommentera nedan!


Skribent: Catherine Hurtigh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!