Minska julstressen

Minska julstressen

Snart står den härliga julen för dörren, fylld av efterlängtad frid och gemenskap. Eller? Ser du snarare tiden fram till jul som ett maratonlopp, där du fullständigt utsjasad rasar ihop framåt julaftons kväll? Var då lugn, det finns bot.


Med rätt inställning, viss kreativitet och god planering har du alla möjligheter i världen att både kunna se fram emot och njuta av en fröjdefull jul. Det enda som krävs är lite förarbete, vilket du förslagsvis gör på mesta möjliga njutbara vis.

Värm lite glögg, tänd ett ljus, kryp upp i favoritfotöljen – och sätt igång.


1. Gör listor

Med listor på allt som ska göras får du en bättre överblick (vilket är avstressande i sig) och det blir också lättare att stryka det man vill fördela på andra. Särskilt viktigt är det förstås om du är värd för firandet i ett större sällskap, men också inom den egna familjen, för att arbetsfördelningen ska bli så överskådlig och rättvis som möjligt.


2. Delegera

Med listorna som bas går det lätt att se vem som passar bäst för vad. Tänk på att barn i alla åldrar kan involveras i det mesta, alltifrån bak till att pynta sina egna rum. Är barnen lite större kan du skippa baket (om du inte själv är väldigt road av det) och köpa färdigt. Alternativt låta barnen baka själva. Ska ni träffas många under julen och du och familjen står som värdar – ha knytkalas.


3. Maten

Handen på hjärtat, vem gillar hemgjorda korvar och syltor idag? Alltså skippa, eller köp färdigt.

Det mesta av julmaten går för övrigt att köpa färdigt idag med helt okej kvalitet. Samla alla inköpen till ett och samma besök på stormarkaden. Maten under julen handlar ju trots allt minst lika mycket om stämning och tradition som om kulinariska gourmetupplevelser. Dessa sparas med fördel till andra, mer specifika tillfällen. Eller så gör du tvärtom, strunta i julmaten och satsa på en god middag i stället!


4. Städningen

Det finns ingen anledning att städa mer bara för att det är jul. Tvärtom. Med alla smulor och allt skräp som blir är det bättre att göra en röjning efter jul i stället. Dessutom döljs både dammråttor och smutsiga fönster mycket bra i det tacksamma vintermörkret.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Vill du ändå ha viss ordning, går detta att fixa på en kvart. Samla allt skrymmande skräp i stora sopsäckar och ställ in i garderober och garage, torka av tvättställ och toaletter och vädra ut. Såvida barnen inte är alltför små, låt dem städa sina egna rum.

Skapa sedan mysstämning med massor av levande ljus.


5. Pyntet

Tusen små tomtar och plastiga julkrubbor i all ära, men - helt ärligt - njuter du verkligen av detta, eller är det mer en luthersk kvarleva av hur julen ”måste” se ut?

Alltså, lägg inte tid och energi på att plocka ur gamla dammiga julkartonger. Eller på att tillverka ännu en drös av skrymmande julkarameller tillsammans med barnen.

Har du små barn får de säkerligen en tillräcklig dos av pynt på dagis och fritids. Placera ut deras alster i hemmet och låt det räcka med det. De större barnen bryr sig inte...


6. Julklapparna

Många tycker att det är kul och stämningsfullt att trängas i överfulla gallerior inför jul. Fine! Men tillhör du inte dessa, satsa på nätet. Avsätt en kväll och vips! är detta stressprojekt avklarat. Angående till hur många och hur mycket du ska köpa julklappar för, så kan det förstås vara svårt att skippa helt om du har barn. Men tänk ekonomiskt och köp sådant de ändå behöver och rationalisera bort julklappar vuxna emellan.

Så var det det här med den mentala inställningen till julen och julfirandet också... För att det ska bli så mysigt och stämningsfullt som du vill ha det, så räcker det inte bara med att göra rätt. Du måste tänka rätt också. Med andra ord, gör som barnen. Låt nedräkningen till jul bli en spännande resa, där du låter förväntningarna – och inte stressen – stiga i takt med närmandet av Dopparedagen.


Fridefull Jul!


Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan