Mamma, kan vi måla påskägg?

Mamma, kan vi måla påskägg?

Pyssla med familjen inför påsk! För att förvandla ägg till små mästerverk behöver du bara några få billiga hjälpmedel, som exempelvis penslar och giftfria färger.


Vad skulle påsken vara utan målade påskägg? De är perfekta både som platshållare på bordet och som presenter till dina vänner. De hyllar även en gammal förkristen tradition då de gamla egyptierna gav varandra målade ägg som gåvor för att fira vårens ankomst.

Naturens alla färger
Innan vi dekorerar äggen ger vi dem en härligt färgad bas. Vi gör det med hjälp av naturliga produkter och genom att använda ingredienser som vi redan har i skafferiet. Lägg helt enkelt äggen i en kastrull, täck dem med kallt vatten och tillsätt sedan två matskedar vinäger. Sedan, beroende på önskad färg, fortsätter vi så här:

Orange: vi späder ut en eller två påsar saffran i vattnet.
Röd: vi lägger ned en hel rödlök, med skal, i vattnet.
Grön: vi lägger ned två nävar spenat i vattnet.
Brun: vi häller ned tre små koppar kaffe i vattnet.

Koka därefter äggen i cirka 15 minuter och jobbet är klart.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Dekorera dina påskägg
För våra små mästerverk kan vi använda smala penslar och karamellfärg som används för bakning. Det är både giftfritt, prisvärt, lätt att applicera och kan tas bort med vatten. Förutom att måla fritt på äggen kan du göra egna stämplar genom att skära i kork, eller dela en potatis på mitten och göra potatistryck. En snygg effekt kan även ges genom att doppa blommor och blad i färg och sedan trycka dem mot skalen. Om du vill ha riktigt detaljerade mönster kan du klippa ut små stenciler från kartongpapper och klistra fast på ägget med tejp. Måla därefter omgivande ytor och ta bort mallen när färgen torkat.

Och slutligen, hitta alla påskägg
När skalen har dekorerats kan du anordna en äggjakt med barnen! Göm äggen i hemmet eller i trädgården och be dina små att leta efter dem – den som hittar flest vinner. Och för att göra tävlingen ännu roligare kan vi dela in barnen i grupper och ge olika poäng beroende på äggens färg.


Mer påskkul hittar du här:
Dags för äggjakt!
Recept på enklaste påsklunchen

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare