Längta-efter-julen-kalender

Längta-efter-julen-kalender

Det är en väldigt lång väntan i december innan det äntligen blir den 24:e, så det är tur att vi uppfunnit adventskalendern. Och inget smäller väl högre än en alldeles alldeles egen kalender. Här kommer tips för alla ambitionsnivåer och plånböcker.


1.    LEK I LUCKAN
Barn älskar att bossa över sina föräldrar och ännu mer älskar de när vuxna leker. Den roligaste kalendern är därför såklart lek-kalendern. Idén är att ni ska göra något tillsammans i varje lucka och att barnen gärna får styra hur det i detalj ska gå till. Själva ”luckorna” kan vara lösa pappersbitar som du fäster med häftmassa på fönstret i köket eller etiketter i snören som du hänger (bak å fram) på spikar fästa på en lång planka eller i ett juligt snöre som du fäster över matbordet. Eller så gömmer man luckorna varje dag och gör ”fågel-fisk-mittemellan” så barnen får leta. Tanken är att i varje lucka hitta på något som du vet barnen gillar att göra.  Och gärna med överdrift. Det kan vara ”Vi bygger något av alla legobitar”. ”Läsa så många sagor du vill”, ”Baka chokladbollar före maten”, ”Spela TV-spel hela kvällen”, ”Du får sminka mig hur du vill”, ”Vi hittar på ett bus” osv. Fördelen (förutom att barnen kommer minnas vissa luckor för evigt) är att kalendern är helt gratis och att du kan fylla i luckorna efter hand eftersom man ofta brukar få små tips på vägen av barnen själva när de gissar vad som kommer stå i nästa lucka.

2.    GLITTRIG ADVENTSSAGA
Har du ett barn som älskar att pyssla så kan man tillsammans med barnet göra en bok som de varje dag får lite rolig ”rekvisita” till som tygbitar, glitterpennor, garn, fina knappar, tygband i olika färger, pärlor osv. Ni kan tillsammans hitta på en saga där ni varje dag gör en ny sida och du hjälper till att skriva. Sätt in varje sida i en pärm och läs sagan på julafton.

3.    LÖRDAG 24/7
Det här är en variant på chokladkalendern som känns snäppet festligare än den färdiga som finns i din mataffär. Måla 24 klädnypor i trä röda och skriv sedan datumen med krita eller vit penna. I varje klädnypa hänger du en liten påse med en godisbit i. Påsarna gör du enkelt av julpapper som du häftar ihop. Den dag lördag infaller kan du lägga en peng i påsen så kan barnet köpa sitt lördagsgodis själv. Den här passar extra bra om man har flera barn och/eller ett eget späckat schema.(Genväg: skriv datumen med röd penna på omålade klädnypor.)

4.    LESS IS MORE
En variant på paketkalendern där man istället för ett mini-paket varje dag ger en lite större sak på själva adventsdagarna. Den här passar bra om man har lite större barn som man inte längre kan hitta mindre ”leksaker” till. Här kan det roliga med kalendern vara att man placerar själva paketet på ett oväntat ställe, som barnet aldrig i förväg ens kan gissa sig till och blir väldigt överraskad av. Till exempel under huvudkudden, i necessären, i kylskåpet (här hittar de den garanterat framåt kvällen) eller fasttejpad på baksidan av mobilen på morgonen.

5.    AGENT 007
Har man (större) barn som gillar gåtor, rebusar och klurigheter så kan kalenderluckan innehålla ett ord eller en bild. På söndagen i varje vecka måste man sedan kombinera ihop orden och bilderna rätt för att förstå att de leder till någon typ av ”rolighet”. Det kan till exempel vara ledtrådar till att gå på en viss bioföreställning med en kompis som du i smyg bett följa med. Eller att du gömt en adventspresent på ett roligt ställe som man får ledtrådar till.  Andra tips är att ge ledtrådar så att de måste klura ut att de ska ringa en person (mor-eller farföräldrar?) som i sin tur hittar på en överraskning med barnet just den dagen.


God jul önskar skribent: Catherine Hurtigh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!