Hur pushar man sig själv och sina barn lagom mycket?

Hur pushar man sig själv och sina barn lagom mycket?

Vi lever i ett prestationssamhälle, men ofta kommer de hårdaste kraven inifrån. Är tävlande och konkurrens en bra drivkraft?


Caljsa Tengblad är friskvårdspedagog och har skrivit Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten. Anledningen till att hon skrev boken var att psykisk ohälsa ökar bland unga och att hon ville förebygga det.
Stress och ohälsa är en obalans mellan krav och resurser, idag finns ett glapp mellan ideal och verklighet.

Prestation och duktighet
Cajsa Tengblad menar att alla människor har en ”kärlekstank” som ska fyllas. Vi tar ofta till prestation, för i brist på kärlek går det att bli bekräftad genom att prestera och att vara duktig.
Hon ger exemplet när hon kom hem för att berätta om uttagningen till gymnastiktruppen.  ”Jag kan fortfarande känna hur det kändes att komma hem till mina föräldrar och säga att jag blev uttagen, och känna tystnaden jag möttes av. Jag ville att min pappa skulle vara stolt, men han ville ju egentligen bara att jag skulle bli skidåkare”.
Självklart är det inget fel i att berömma barn och försöka uppmuntra något de gjort. Cajsa Tengblads förebild när det gäller att ge beröm är hennes man, som brukar säga ”Vi kommer inte alltid gilla dig för det du gör, men alltid älska dig för den du är”.
Barnet ska veta att det har ett värde som person.

Krav från många håll
Ungdomar idag upplever inte bara krav på sin prestation utan också på utseendet. De har en social stress och många områden där de ska vara på topp. Kraven kommer från många olika håll, som förälder är man en del av den verkligheten och får försöka nyansera de upplevda kraven så mycket som möjligt. Cajsa Tengblads favoritcitat är från Tomas Tranströmer: ”Du blir aldrig färdig, och det är som det ska”.

Relationen till dig själv och till andra
Hur pratar vi om oss själva inför våra barn, och vad får det för effekter? Hur ser vår självbild ut? Cajsa Tengblad hänvisar till talesättet ”små grytor har också öron”, och menar att villkorslös uppskattning är bästa grunden i livet.
När barn vet sitt värde klarar de av att resa sig upp igen. För att uppmuntra dem och varandra ska vi tänka kärlekstankar, möta varandras blickar, ge komplimanger och använda fysisk beröring.
Hon säger också att bilden av oss själva påverkas av situationer och av möten med människor. Att få en sann bild av sig själv är en livslång process, vi lurar oss själva om vi tror förändring går snabbt.

Cajsas tio livsstrategier för både barn och vuxna
- Var sann mot dig själv. Gör en regelbunden andningspaus där du frågar dig vad du längtar efter, känner och vad du vill.
- Var rädd om dina relationer. Våga prata med någon om du mår dåligt och be om hjälp.
- Få ur dig dina känslor och må bättre genom att vara kreativ.
- Var snäll mot dig själv. Behandla dig själv som du behandlar din bästa vän.
- Stoppa i dig sådant som är nyttigt och som får dig att må bra.
- Var med och påverka. Tillsammans kan vi göra skilllnad och gå från tanke till handling med sådant som är fel.
- Våga drömma. Våga förverkliga dina drömmar.
- Gör goda saker för andra.
- Förlåt dig själv och andra.
- Ge dig själv utrymme.  


Skribent: Christina Wagner

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan