Hur hittar jag bästa barnvakten?

Hur hittar jag bästa barnvakten?

Visst skulle det vara härligt att gå ut och äta, eller gå på bio någon kväll utan barnen? De flesta familjer har då och då behov av en barnvakt, men alla har inte föräldrar, syskon eller kompisar som kan ställa upp. Då återstår att ta hjälp av någon utanför den närmaste kretsen. Bra vardag ger de bästa barnvaktstipsen!


Använd ditt nätverk

Ett sätt att hitta rätt barnvakt kan vara att höra om andra föräldrar på förskolan eller skolan har någon att rekommendera. Ibland kan arbetskompisars äldre barn eller yngre syskon vara intresserade av att tjäna lite extra pengar. Studenter som pluggar till barnskötare, förskollärare eller lärare är förmodligen särskilt bra lämpade som barnvakter.

På Grannar.se kan du söka efter privatpersoner som erbjuder barnpassning i ditt bostadsområde.


Ta hjälp av en förmedling

Det finns också en mängd förmedlingar som hyr ut barnvakter, till exempel:


Nanny.nu

Stor förmedlare som har ”nöjd-kundgaranti”. De satsar på att utbilda sina barnvakter och innan du träffar den barnvakt som kanske ska arbeta hos er, får du se en video där personen presenterar sig.


Nannies.se

Förmedlar kvinnor 50+ som alla har lång erfarenhet från barnomsorg, BB, skola, fritids, eller av att arbeta som personliga assistenter.


Nannyakuten

Förmedlar främst barnvakter i Stockholm och Helsingborg. De har även barnvakter som talar andra språk.


City Kids

Finns representerade på många håll i Sverige, men främst i storstäderna. Smidig tidrapportering och betalning online.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Änglavakt

Fokus på Stockholmsområdet. Som de andra erbjuder de hämtning och lämning på förskola och skola. Läxläsning, handling, matlagning och läggning.


Praktiska tips!

För att ge ditt barn och barnvakten bästa förutsättningen för deras relation kan det vara bra att låta dem träffas tillsammans med er föräldrar för att bekanta sig med varandra innan de lämnas ensamma. Ge också barnvakten tydliga instruktioner när det gäller mat, sovtider, vanor och eventuella regler. Det gör att ni alla känner er trygga med situationen. Lämna alltid ett telefonnummer så barnvakten kan nå dig om det skulle behövas.

Det kan vara svårt att utvärdera hur barnvakten fungerar med dina barn, så det bästa är att fråga barnen och den som passat dem hur det har gått och vad de har gjort. Lita sedan på magkänslan. Det går förstås att byta om det inte skulle fungera. Men ofta är det värt att prova samma person några gånger.


RUT-avdrag eller skattefritt?

När du anlitar en person för att passa dina barn har du rätt till RUT-avdrag. Så här skriver Skatteverket: ”Skattereduktion medges för barnpassning som utförs i eller i nära anslutning till bostaden samt lämning och hämtning till och från förskola, grundskola fritidsaktiviteter eller liknande.”

Oftast är RUT redan avdraget på de priser du ser på förmedlarnas sidor.

Om du anlitar en barnvakt privat och betalar den personen mindre än 1 000 kronor per år behöver du inte fundera över skatter eller arbetsgivaravgifter. Om du anlitar en person som pluggar och som inte har en årsinkomst på mer än 18 200 kronor, gäller detsamma.

Om du betalar 1 000-9 999 kronor per år till en och samma person behöver du inte heller betala skatt eller arbetsgivaravgifter. Men du ska lämna en kontrollavgift till Skatteverket.

Om summan överstiger 10 000 kronor per år ska du betala skatt och arbetsgivaravgifter.


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan