Bra barnappar

Hitta bra barnappar

Roliga, pedagogiska och barnvänliga. Så vill vi förstås att alla spel och appar för våra barn ska vara. Men så är det dessvärre inte. Här är i alla fall ett försök till vägledning, tips och råd i denna enorma djungel av både bra och dåligt.


Ditt barn hinner knappt börja gå förrän det sitter med din mobil eller padda, i full färd med att upptäcka en helt ny värld. Den värld som förmodligen kommer att bli minst  lika viktig som den ”verkliga” världen, för resten av livet...

Därför har du som förälder ett stort ansvar och allt att vinna på att ha lite koll. Vägled ditt barn och få samtidigt en inblick.

Var källkritisk
Ett tips kan vara att ta del av andras recensioner på olika sajter på nätet. Men här gäller det att vara uppmärksam på vem eller vilket företag som ligger bakom sajten.  Långt ifrån alla är oberoende och trovärdiga. Många får till exempel betalt för att recensera.
En sajt som varken tar betalt av utvecklare eller appföretag är pappasappar.se (startad av en småbarnspappa), som bygger sitt koncept på att endast recensera – och även betygsätta - appar de själva gillar. Detta efter just kriterierna ”roligt”, ”pedagogiskt” och ”barnvänligt”.

Gå på hörsägen
Ett annat tips är att lita till den klassiska från-mun-till-mun-metoden, att helt enkelt fråga sig fram och gå på andra föräldrars och skolpersonals erfarenheter och omdömen.

Här följer några exempel på appar för olika åldrar, som fått bra betyg:

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


För de minsta
• Sound Touch: En pekbok som är uppdelad i de sex kategorierna djur, vilda djur, vildfåglar, fordon, musikinstrument och hushåll. På varje sida visas 12 illustrerade bilder. När man trycker på en bild så öppnas ett foto som ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser, samt föremålets läte. När man trycker på fotot så försvinner det. För 1-4 år.

• Bug Builder: Ett underhållande och sött spel, som går ut på att bygga ett kryp. Man börjar med att välja formen på kroppen. Sedan är det dags att måla, vilket man gör med fingret som fungerar som pensel. Nya kryp kan ständigt förpuppas och kommer då fram med tokiga hattar och krullig tunga. Eller annat galet och tokroligt. Ett mycket kreativt spel i all sin enkelhet. För 1-4 år.
Matte

• Math Bingo: Ett bingospel som går ut på att lösa tal. Fem brickor i rad ger bingo och appen passar utmärkt att spela i en ganska stor grupp, som i skolan. Olika svårighetsgrader kan ställas in, likaså vilket räknesätt som ska tränas. För 7-10 år.
•Math ball: Handlar om att hitta ett korrekt mattetal till ett färdigt svar. Uppgiften ska vara klar innan bollen landar i skålens botten och det kan vara både klurigt och utmanande eftersom flera mattetal kan vara rätt. Stegrande svårighetsgrad ju längre tid man spelar. För 7-10 år.

Extra kluriga
• Pettsons Uppfinningar: Ett lämpligt spel att använda i skolan. Här ska eleverna hjälpa Pettson att sätta ihop uppfinningar med hjälp av kugghjul och rep. Det gäller att lista ut vilka föremål som ska vara med och vilken funktion de ska ha. Föremålen dras till sin rätta plats och uppfinningen drar igång. Till sin hjälp har Pettson förstås den oumbärlige katten Findus! För 7-10 år.

•Where´s my water: Ett klurigt spel som går ut på att krokodilen behöver vatten till sitt badkar. För att leda vattnet rätt, drar man gångar i leran och öppnar vägar som vattnet kan rinna genom. Här utmanas det logiska tänkandet. Passar alldeles utmärkt att jobba med, två och två. Spelet är uppbyggt i olika svårighetsgrader. För 7-10 år, men på de högre nivåerna även för betydligt äldre.

Blandat
• Fonemo: För barn med tal- och språksvårigheter. Appen fungerar som ett memory-spel där barnet med hjälp av ett antal kort kan träna på en mängd olika ljud. Till sin hjälp har barnet en nalle som säger orden högt. Spelet passar utmärkt för logopeder som jobbar med språk och tal, men även för föräldrar och lärare som vill talträna med sina barn eller elever. Från tre år och uppåt.

• Penningborg.se: Spelet utgörs av en virtuell värld med massor av olika spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar. I Familjespelet kan ditt barn dessutom skapa en fiktiv familj och bland annat bestämma hur de ska bo. För 5-9 år.

Detta är förstås bara ett urval av appar inom olika kategorier. Det kommer ständigt nya. Men tänk på att även om många är avsedda för en viss ålder, så går de alldeles utmärkt att spela även för dig som förälder. Så låt inte bara barnet ta din padda, utan var med och spela du också!

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan