Hela sommargarderoben i ett handbagage

Hela sommargarderoben i ett handbagage

Kan man resa med endast handbagage när man är en familj med tre barn? Bra vardags skribent Caroline ger sig på den spännande utmaningen!


Jag har antingen gjort något väldigt smart eller något väldigt dumt. Jag har bestämt att hela familjen, två vuxna och tre barn på 3, 10 och 15 år, ska åka till Sardinien i 14 dagar med enbart handbagage. Varsitt för all del – men ändå, det är en väldigt komprimerad packning. Vi hittade så galet billiga flygbiljetter (tanken var att prioritera god mat på resmålet framför onödig komfort som stora väskor). Allt blir ju nämligen som bekant ett tillägg när man flyger billigt, vilket gör att man snabbt kommer upp i normalpris när man börjar shoppa loss bland tilläggen. Och eftersom vi valde att få sitta bredvid varandra (jag såg framför mig vår treåring ensam på rad 14 och jag på rad 27) så blev jag snål när det kom till bagaget. ”Men herregud, tio kilo, det är ju hur lugnt som helst” tänkte jag i december. Men så provpackade jag min lilla väska på hjul och insåg att här behöver det tänkas till rejält.

Jag kontaktade en personal shopper på Åhléns City i Stockholm för att få smarta råd om hur man ska tänka när man vill packa smart – men snyggt!

Hej, jag ska åka på solsemester till en italiensk ö i 14 dagar, med endast handbagage på 10 kilo. (Bara väskan väger tre…) Tror du att det går?

– Absolut!

Jag kommer vara på stranden eller på utflykt på dagarna, och äta middag ute ett par kvällar i veckan. Vad tar jag med mig, hur tänker och kombinerar man?

– Vill tipsa om en toppenbra sarongvariant som heter ”Saress” The Ultimate Beach Dress att både ha på stranden och på kvällen för den som vågar... Sedan också förslag på en packlista som du kan följa eller inspireras av (se nedan).

Vilka accessoarer är smartast att ta med?

– Ett flätat läderskärp i brunt som funkar både på höften och i midjan. Det är alltid snyggt med ett längre halsband som du kan bära kort eller långt och som är lite roligare. Det kan förändra en enkel klänning till något festligare (till exempel saressen). Och så ska du såklart ta med ett par snygga solglasögon.

Skor är svårast – hur tänker jag här?

– Här vill du ha med ett par flippisar till stranden och ett par snygga men bekväma sandaler som funkar på utflykt och till klänningen. 

Har du bra tips på hur jag bäst packar själva väskan?

– Stryk innan och rulla plaggen för att undvika veck. Tänk i outfits innan och rensa bort onödiga plagg. Oftast använder du endast hälften av din resegarderob, så välj dina bekväma och sköna favoriter.

Packlista för en vecka från Åhléns personal shopper: 

Res i:

· Tunn kofta

· Linne

· Kjol 

Packa i väskan:

· Beachklänning ”Saress”

· Trikåklänning till dag/kväll

· Längre skjorta i bomull

· Trosor för 7 dagar (kan tvättas upp) och bh.

· 2 st bikinis

Exempel på kombinationer kväll:

· Klänning/kofta/halsband/sandaler

· Kjol/linne/kofta/sandaler

· Bomullsskjorta/skärp/kjol/sandaler

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

· Saress/bikini/halsband/sandaler

Exempel på kombinationer dag:

· Klänning/flippflopp

· Kjol/linne/flippflopp

· Bomullsskorta/bikini/flippflopp

· Saress/bikini/flippflopp

Om du ska på utflykt, byt till sandal och lägg till ett halsband.

Om du var tvungen att klara dig på endast 5 plagg på en vecka, vilka skulle du ta med dig?

· 2 klänningar

· Shorts eller kjol

· Linne

· Bomullsskjorta

Ännu lättare!

Res i de kläder som är tyngst och tar störst plats. Gympaskor kan vara skönt att ha med om du ska gå mycket, res i dom eftersom de oftast väger mest.

Köp reseförpackningar för hudvård eller häll över i små smarta burkar, finns bland annat på Granit. I taxfreen finns ofta små smarta sminkboxar med mascara, puder, ögonskuggor, kajal som tar minimalt med plats.

Ta med en sari/kangas i tunn bomull som strandhandduk, kan sköljas upp på kvällen och torkar på nolltid. På själva resmålet finns ofta solstolar att hyra eller billiga bastmattor att köpa som underlag.

Tvätta på plats efter halva tiden och använd alla dina outfits en gång till. Lämna in på tvätt är oftast biliggare utomlands.

Köp solskyddsfaktor, dusch- och hudcreme i taxfreen eller när du kommit fram. På en vecka eller fjortondagar gör en familj av med nästan en full förpackning. Reser du med vänner – kanske ni kan dela?

Tvättråd

Ta med några påsar handtvättmedel och tvätta din garderob efter halva tiden så kan du använda samma outfits flera gånger! Var noga med att lösa upp tvättmedlet i vattnet innan du lägger i plagget. Skölj flera gånger.

Packa för barn

Oavsett storlek på bagaget är ett hett tips att packa kläder i samma färgskala. Ta till exempel bara med vita och beiga/kakifärgade/gröna kläder. Då kan du tvätta i ”tvättomater” som ofta finns i alla lite större orter utomlands, och behöver inte köra så många olika maskiner. Ladda mobilen eller en ipod med mycket musik och sagor som barnet gillar och ha med hörlurar som passar barnet. Ha alltid nära till hands ett paket russin, en penna, ett litet ritblock och en sjal som kan användas som filt på planet, barn brukar gilla att svepa in sig.

Bra att veta när du reser med enbart handbagage:

Maxvikt och storlek på handbagaget varierar ganska kraftigt mellan olika flygbolag. Information finns ofta på varje bolags webbsida eller hos återförsäljare av reseffekter, till exempel här på strandlins.com 

När du packar hudvårdsprodukter glöm inte att flaskor, tuber, burkar osv endast får rymma max 1 dl (100 ml) per styck. Dessa ska i sin tur läggas i en genomskinlig 1-liters plastpåse som kan öppnas och återförslutas. Varje passagerare får endast ta med en sådan plastpåse. Läs mer på Transportstyrelsens webbsida om exakt vad du får och inte får ta med dig i ”vätskeform” handbagaget. 

En väska med många fördelar!

Det är inte bara mer ekonomiskt för dig att packa lättare, utan även bättre för miljön eftersom planet drar mindre bränsle (alltid något). Dessutom är det säkrare eftersom du inte behöver checka in några väskor och har koll på ditt bagage hela tiden. Du blir mer flexibel och tar dig snabbare fram på resan. Du blir säkert också lugnare av att inte bära tungt eller oroa dig för borttappade väskor på planet. På roliga sajten onebag.com kan du läsa mer om fördelarna med att resa lätt och få massor av bra tips. 

Du kan anlita en personal shopper för att få hjälp med din shopping men faktiskt även för att få hjälp med att sätta ihop en fungerande resegarderob.  På Åhlens har man koordinerat allt ifrån en tvåveckors söderhavskryssning till en bröllopsweekend i Paris. 

Catherine Hurtigh

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan