sommarminnen

Gräsfläckar är också sommarminnen

Hur får man barnet ur den smutsiga favvo-tischa? Den med Spiderman eller Hello Kitty eller nån satans Skylandergubbe…


Jag vet inte vad som är värst. Att alla barnens plagg får gräs- och glassfläckar jag aldrig lyckas skrubba bort, eller att redan nämnda barn vägrar att ta av sig de uppenbart smutsiga plaggen och byta till något fräscht?

Om man ska se det från den ljusa sidan – gräsfläckar är väl också sommarminnen…?

När hösten närmar sig inser man hur många man har samlat på sig under de flyktiga sommarveckorna. Hur många helt underbara, syréndoftande eller grillröksinpyrda, kärleksfyllda eller bråkiga, svalkande eller brännande – men alla vackra på sitt sätt.

Jag pratar förstås av sommarminnen. De där man skapar tillsammans med de som man älskar allra mest, under soldränkta sommardagar och ändlöst långa sommarkvällar där himlen färgas rosa och man tar kvällsdopp i solnedgången.

Eller de där riktigt oförglömliga, från snorkalla semesterdagar i hällregn i den där hyrda pyttestugan på Gotland, där det ju inte gjorde något att stugan var så omodern och pyttepytte för vi skulle ju ändå bara vara utomhus och hänga på stranden i gassande sol hela veckan. Inte trängas på campingstolar i fleecetröjor och spela yatzy runt ett pyttebord medan regnet smattrade mot rutorna i sex dagar.

Men det blir ju minnen av sånt med.  De låter dessutom oftast bättre i efterhand.

Sen finns det ju andra sommarminnen som inte heller är särskilt roliga men som dröjer sig kvar, som man liksom inte blir av med. Som de gröna gräsfläckarna till exempel, som täcker i princip varje knä på varje barnbyxa i huset. Eller de röda ketchupfläckarna, som slåss i en mycket jämn kamp mot bruna chokladglassfläckar om första platsen vad gäller t-shirtfläckar.

Det finns två svårigheter när det kommer till fläckiga kläder. Nummer ett är givetvis den uppenbara: Att få bort själva fläcken.

Jag är urdålig på att få bort fläckar. Jag vet att man ska tvätta ur fläcken så snart som möjligt men det hinner man ju aldrig och det är ju så urbota tråkigt att tvätta fläckar. Man ska givetvis ha rätt produkter eller så ska man vara sån där naturmänniska som gnor på som besatt men en liten äcklig bakteriehärd til galltvål och sedan skrubbar plagget mot en tvättbräda i den iskalla bäcken. Eller hur man nu gör nu för tiden.

Men det är svårighet nummer två som är den mest frustrerande: Att få barnet ur det fläckiga plagget.

Jag vet, det låter löjligt simpelt, inte ens som ett problem värt namnet. Man tänker ”jamen hallååå! Plagget är fläckigt, det är bara att slänga i smutstvätten, inget snack om saken”

Så tänker inte barn. I alla fall inte mina barn. För vi pratar nämligen om deras favvo-tischa, den med Spiderman, Hello Kitty eller Svamp Bob (VEM uppfann HONOM för övrigt?) eller nån satans Skylandergubbe. Eller ännu värre, en Hollistertröja eller tröja från favoritlaget. Och just den tröjan tar man inte av sig. Ever.

– Byt tröja! Säger jag auktoritärt med den där bestämda ”säg inte emot mig”-mammarösten. Den med ett förtäckt, men odefinierat hot: ”Annars”.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Vad jag skulle följa upp med är jag själv osäker på, alternativen är ju så kassa. ”Annars får du inga julklappar?” ”Annars blir det ingen mat?” ”Annars får du inte spela tv-spel på två år” eller ”Annars ska du få ett hederligt kokt stryk” som förr i tiden – för det var väl bättre förr? Barnen tror mig inte för ett ögonblick.

Så sonen svarar inte alls. Eller bara:

– Not, utan att ens titta upp från den Ipad som utgjort hela hans aktivitetsagenda under åtta veckors sommarlov.

– Jo, du har ju haft den hela veckan och den har ju värsta fläckarna. Ta. Av. Dig. Tröjan, säger jag och försöker prata med sån där mörk djup basröst, som alltid ger effekt när papporna säger till på skarpen.

– Kan du fetglömma, svara sonen. Jag har bara haft den två dagar.

– TVÅ??? (mamman går i taket, sådär som en seriefigur som lyfter från golvet och så pyser det ut röd rök ur öronen och ögonen liksom hoppar ur sina ögonhålor och hänger på såna där små fjädrar). Två? Vi snackar minst fem dagar. Du har haft den hela veckan. Det är asäckligt, ta av dig tröjan, den är jättesmutsig! Skriker mamman nu.

Ingen reaktion.  

Inte ens då jag de fakto börjar spraya fläckborttagningsmedlet på tröjan medan sonen har den på sig reagerar han. Inte mer än att han hjälpsamt lyfter undan Ipad:en för att skydda den mot mitt bindgalna sprayande.

Innan jag fick barn brukade jag fördomsfullt betrakta andras barn och ha åsikter om hur de såg ut (och det skäms jag oerhört mycket för i dag, förlåt förlåt förlåt).  Hur oklippta, hur smutsiga naglar, snoriga näsor och fläckiga kläder de hade. Herregud, hade de inga föräldrar som kunde ta hand om dem??

I dag vet jag bättre. De hade troligen, precis som mina, en hel garderob full av rena och snygga kläder som de aldrig använde. Och de hade troligen, precis som mina, badat och sanerats by the book kvällen innan. Som om det hjälpte.

Om ni ser tre ovårdade barn med stora fläckar på såväl byxknän som tröjor så avvakta lite med att ringa social och polis. De är med största sannolikhet varken hemlösa eller övergivna.

Chansen stor att de är mina.

Sofia Zetterman


Fler lästips:
Den stora sommarplågan.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan