Gör läxorna mindre jobbiga

Gör läxorna mindre jobbiga

Är ”läxor” ett avskytt begrepp hemma? Ta del av föräldrars egna tips på hur man kan göra läxläsningen smidigare, även när inte viljan finns där från början.


Många föräldrar känner lika stort motstånd inför läxor som deras barn gör. Det finns så mycket som distraherar från skoluppgifterna. Tv, dator, spel, kompisar. Så hur hittar man en taktik som gör att vi kan bekämpa både vår egen och barnets motvilja?

Tips om hur läxläsningen blir mer trivsam

• Sätt en äggklocka på en timme när tv:n går igång. Efter 60 minuter är det läxläsningsdags.

• Gör mellanmål och läxläsning till en gemensam stund. Då lockas barnet till köksbordet.

• Små barn måste få leka fram läxorna. Hemarbetet är mest för att upprepa det man redan gjort i skolan. Färglägg bilderna, använd inte tråkig blyerts för att dra streck utan ta färgpennor. Låt barnet säga läxorden med roligt pipig eller mullrigt bullrig röst.

• Gäller det äldre barn kan du visa att du sympatiserar med dem när läxhögarna är många. Avsätt en viss tid varje kväll eller på helgerna till att gå igenom läxan och lova dem att inte lassa på dem mer uppgifter när det är klart. De måste också känna att de är lediga någon gång.

• Är det lätt hänt att barnen fastnar framför datorn så fort de kommer hem från skolan? Göm tangentbordet eller musen när de gått iväg på morgonen. Det gör att de snabbare vill beta av läxan, så får de tangentbordet när de är klara.

Av Annika Holm

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan