Fast i aktivitetsträsket?

Fast i aktivitetsträsket?

Självklart ska barnen få gå på dans, simskola, fotboll, konstskola och ridning, det är viktigt att uppmuntra aktivitet. Eller? Kan det bli för mycket och hur löser man vardagsstressen? Här tipsar familjer om hur de har gjort för att få ett mer harmoniskt familjeliv.


När antalet aktiviteter känns övermäktigt och du håller på att slå knut på dig själv för att hinna, då kan det vara dags att tänka till. Hur mycket hinner just er familj med för att må bra? Kan man lösa barnens aktiviteter på ett smidigare sätt? Ofta finns lösningen om man samarbetar. Med andra familjer, inom den egna familjen eller genom att anlita någon släkting. Kom ihåg också att var sak har sin tid. Om man stryker en aktivitet från schemat detta året kan man ju plocka upp det om ett par år igen, om barnet vill. Det är lätt att tänka att man gör barnet en tjänst om det får prova så mycket som möjligt så tidigt som möjligt. Men den största tjänsten kan vara att lära sitt barn att prioritera. Så här resonerar några föräldrar:

Ordning och reda underlättar
”För att jag inte ska bli tokig på sportgrejer överallt har vi ett enkelt system i hallen så barnen själva kan lägga utrustningen på plats och sedan hitta den när väskan ska packas. Blöta handdukar hängs på en stång bakom en dörr, sedan läggs allt från benskydd och hjälmar i korgar, en för varje barn. Korgarna står under en bänk. Barnen, mellan 10 och 14 år, är så stora nu att de får ta eget ansvar för att ta sig till och från aktiviteterna. Bara den yngsta skjutsar vi, de äldsta två cyklar eller tar bussen vintertid. Det fungerar bra, men det gäller ju att de går på aktiviteter de verkligen gillar. Det är mitt grundtips.”
Anna W, Borås.

Familjer hjälper varann
”Vi delar på hämtningar och lämningar med andra familjer, annars skulle vi inte greja fem aktiviteter per vecka. Vi har ordnat ett schema så alla vet långt i förväg vilken vecka de hämtar respektive lämnar. Sedan är vi förstås flexibla om det dyker upp något, men det är bra att ha något att utgå från. Det är mindre stressande. När barnen valde aktiviteter försökte vi förstås få dem att välja saker som kompisar också ville gå, just för att vi föräldrar ska kunna hjälpa varandra.”
Linda K, Borlänge.

Schemat får mer luft
”Vi har skurit ner på aktiviteterna. Ett tag gick vår son på fyra olika saker, dottern på tre varje vecka. Det kändes som om vi aldrig sågs hela familjen. Så vi tog ett familjemöte för att styra upp schemat. Det visade sig att båda barnen mer än gärna skippade simskolan. Sonen kunde också tänka sig att hoppa över innebandyn ett tag för att se om han hellre ville satsa på fotbollen. Simningen tar vi tag i till sommaren igen, det finns ju intensivkurser. Så nu känns det hanterligt, även om det är skönt att byta skjutsning med någon annan förälder ibland.”
Markus O, Stockholm.

Barnen peppas att hjälpa till
”Barnen får olika poäng beroende på hur mycket de hjälper till med vardagsbestyren. Allt från att själva packa idrottskläderna till att sätta på en tvätt och hänga den. Poängen kan de lösa in mot aktiviteter vi gör tillsammans, till exempel går på bio, till lekland, gör en cykelutflykt med god picknick eller så. I början kunde de lösa in dem mot fotbollskort eller smålego, men vi märkte att det inte var peppande nog. Det barn oftast längtar efter är ju mer tid med oss föräldrar, så då kändes familjemys som en bra grej.”
Maria O, Norrköping.

Bullmamma på helgerna
”Eftersom jag är ensamstående känns barnens aktiviteter ibland övermäktiga att orka med. Det bästa är om de själva kan ta sig direkt från fritids till aktiviteten och jag bara behöver hämta. Men det har bara fungerat ibland. Jag är jätteglad när andra föräldrar erbjuder mitt barn skjuts, men känner ofta att jag ligger på minus. Det brukar jag kompensera med att ställa upp oftare på helgerna om det är match eller tävlingar. Då är jag värsta bullmamman som har bilen full med ungar.”
Christina H, Kalmar.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan