En fröjdefull jul – utan stress

En fröjdefull jul – utan stress

I år kan du få julstöket klart i tid och även få tid över till att faktiskt njuta.


Arbeta dig igenom den till synes oändligt långa listan över julbestyr genom att ta en sak i taget och på så sätt behålla julkänslan och undvika att bli helt slutkörd.

Julkort, klä julgranen, pynta hemmet, julbak, julfester, köpa julklappar, slå in julklappar, skicka julklappar, hälsa på släkt och vänner, och inte minst julmaten. Allt detta och mer ska du hinna med, utöver ditt vanliga liv. Med tanke på alla festligheter runt julhelgen är det något av ett mirakel att vi faktiskt hinner med allt. Det underlättar ju inte heller att årets kortaste dagar är runt jul.

Kritik kring hur julen har kommersialiserats och att de ursprungliga värderingarna och traditionerna har glömts bort är inget nytt. Med allt som ska hinnas med och med affärerna fullproppade med folk är det lätt att glömma bort det fina med julen. Men innerst inne minns vi nog alla med glädje den underbara känslan: den sprakande brasan, doften av kanel, det goda julbaket, stämningsfull musik och snöflingorna som singlade ner utanför fönstret. Spänningen och förväntningarna på de vackert inslagna julklapparna. Värmen man får från familj och vänner och den fina känslan av att ge. Förväntningarna på att återskapa dessa fantastiska minnen hinner i kapp oss varje december.

Vi drömmer om ett hem fullt med tända juleljus, kransar, granris och julstjärnor, men har egentligen inte tid för pyssel förrän efter årsskiftet. Så hur ska vi hinna med alla förberedelser och ändå ha tid över till att uppskatta allt firande, se lyckan i våra barns ögon, umgås med släkten och få en kyss under misteln? Jo: prioritera och organisera. Låter det bekant? Det är tyvärr lättare sagt än gjort. En lösning är att anlita dina egna professionella tomtenissar, som hjälper till med att bocka av saker på att-göra-listan och dubbelkollar att allt verkligen blir gjort.

Det kan underlätta i julstöket att leja ut arbetsuppgifterna, som att få granen hemlevererad (kanske till och med med ljusen redan isatta) och att få någon annan att adressera julkorten. Detta ger dig mer tid över för att klä granen tillsammans med barnen och skriva personliga hälsningar på julkorten.

Och då kommer vi in på den andra regeln som hjälper dig att undvika en julekris: delegera. Be om hjälp med följande måsten:

Julkort
Varje år skickas det miljarder julkort runt om i världen. Och då räknar vi inte ens med alla mejl. Delegera ut arbetet med att adressera dem och lägg istället din egen energi på att leta efter fina julkort och skriva personliga hälsningar. Alternativet är att skicka e-julkort till vissa, men det tar lite tid att hitta några som är bra.

Köpa julklappar
Behöver du en sista-minuten-present till en kund, kollega eller chef, eller till en kusin du inte har träffat på länge som nu kommer och hälsar på? En personal shopper hittar perfekta presenter inom din budget, färdiginslagna och med tillhörande kort. Om du redan har bestämt vad du ska köpa och inte behöver vara med för att välja storlek eller färg, kan det vara en god idé att anlita en personal shopper. I vissa affärer hjälper man också till med att välja ut presenter och sedan skicka dem.

Ett sätt att dra ned på shoppandet är också att ha en julklappslek eller en ”hemlig tomte” och bara köpa en julklapp till en person på kontoret. Detta fungerar bra även i andra sammanhang. En del väljer att helt skippa klapparna och istället skänka pengar till en välgörenhetsorganisation.

Slå in paket
Att slå in julklapparna kan tyckas vara det enklaste momentet när det gäller presenterna, men många bäckar små ... Kanske kan du låta någon annan göra jobbet? En del affärer erbjuder sig (och i vissa fall kan man även köpa tjänsten) slå in dina julklappar mycket proffsigare och i snyggare papper än vad du hade gjort, medan du springer andra ärenden, till exempel handlar mat till julbordet. Eller varför inte ha en tjejkväll där ni slår in paket tillsammans? Det får tiden att gå fortare.

Långväga gäster
Om dina ingifta släktingar kommer på besök i jul kan du försöka få tag i en expertguide som kan visa dem runt i staden. Då kommer de att komma hem och berätta saker du inte själv visste om din stad. Guider kan även skaffa biljetter till olika nöjen och kanske ordna bra platser till rabatterat pris på olika föreställningar. De kan även hjälpa till med att välja ut bra restauranger och sevärdheter.

Om du anställer någon som tar hand om en del av julens alla bestyr får du mer tid över till att hitta den perfekta julklappen till någon du tycker extra mycket om. Även om det låter jobbigt att lägga över ansvaret på någon annan kanske du kan ge det en chans, bara i år? Då kanske du inser vad du saknar mest med julen. Kanske är det så att åka och köpa bakingredienser som ändå kan bli hemlevererade inte är lika viktigt som att sedan baka kakorna tillsammans med barnen.

Dela på bördan
Om du inte har lust att betala för olika tjänster kan du istället försöka hitta andra att dela arbetet med. Ha temakvällar där ni julstökar tillsammans, med allt från julbak till att klä granen. Låt barnen varje år tillverka något nytt pynt att hänga i granen, och kanske något att hänga i mormor och morfars gran också. Efter några år är granarna fulla av fina minnen. Be dina middagsgäster att ta med sig en rätt som de älskar att laga eller en kaka bakad enligt ett gammalt familjerecept. Då kan du fokusera på julskinkan, och framför allt, att njuta av julen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!