Den stora sommarplågan

Den stora sommarplågan

Nu ska vi ha roligt; njuta av solen, kvalitetstid med barnen, ligga med mannen…


Sommaren. Hela året längtar vi efter den. Det är ju då vi ska ha roligt; njuta av sol och värme och semester, ha kvalitetstid med barnen, orka ligga med mannen, bjuda in till ”prestigelösa” grillkvällar med fem sorters marinerat kött och ett tiotal fräscha sommartillbehör och helst även plantera några fiffigt planerade perennrabatter där blomsterprakten står sig långt in på höstkanten. Sommarplåga är ett ord som inte känns främmande i sammanhanget.

Förväntningarna skruvas upp under tio långa månader. Vi väntar. Vi längtar. Och så vips så här den här – och vi hinner knappt ens märka det, där vi stapplar fram i ett töcken som gränsar till utbrändhet, utmattad av maj-juniracet med dagisfrukost, skolkonserter, skolpicknicks, dagis- och skolavslutningar och sommarfester och rosé-aw i kombination med att man ska hinna jobba undan allt så att man över huvud taget kan gå på semester.

Så vi jobbar och stressar ända in i kaklet, för att sedan ligga i fosterställning och andas i fyrkant med konstant ångest för att vi inte rensat ogräs och klippt gräsmattan lika fint som grannen under de där korta sommarveckorna som är vigda för Njutning.

Allt det härliga somriga tippar så lätt över och känns som en plåga. En fem veckors utdragen sommarplåga.

Och visst, somliga sommarplågor kan ju ha sin charm. Som kassa radiohits om att ligga, eller överförfriskade studenter på lastbilsflak som högljutt invaderar stan. Till och med den svenska, traditionellt apkalla och regniga sommaren kan vara charmig, där vi framhärdar med utemiddagar iklädda dubbla tjocktröjor och toppluvor på barnen när temperaturen kryper ner mot nollan. Det hör ju liksom också till.

Men allt det andra då? Den stinkande surströmmingen som vi ska låtsas gilla år efter år eftersom det är ”tradition”? Midsommarmaten som ska lyfta årets stora festhelg men i själva verket bara är en tjatig repris av påskbuffén och julbordet? Mygginvasionen som för varje år tycks bli värre och den (åter igen) uteblivna Beach-formen som tveklöst har förvärrats på sistone. Sommarplågor är vad de är!

Och sen som final kommer den Stora Sommarförnedringen ”kräftskiva” – en dåligt kamouflerad ursäkt för att dricka oförsvarbara mängder ren sprit och sjunga högt och falskt iklädd en patetisk partyhatt som aldrig någonsin kan hamna i någon annan fashionkategori än just ”förnedrande”.

Det är någonstans här, under sommarens största baksmälla, som begreppet Sommarplåga känns extra klockrent.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Och, givetvis, för att liksom toppa hela Sommarplågan, så kommer den som ett brev på posten. Den enda veckan på västkusten, eller i Grekland, eller Gotland, eller var tusan nu årets badsemester går. Mensen. Den kunde inte komma vid något annat tillfälle, som förslagsvis någon av de 47 veckor jag tillbringar på jobbet varje år. Nej just nu, när jag ska lansera min vita bikini i strandsammanhang och bada i pol och hav kommer den och kan bara betecknas som en sommarplåga av stora mått.

Och det var faktiskt bättre förr. För förr om åren genomled vi i alla fall sommarplågan under ganska privata former. Så icke längre. I dag måste ju nämligen hela Sommarplågan manifesteras i sociala medier dagligdags genom ett flertal uppdateringar i flertalet kanaler. Vi hinner knappt ens njuta av den varma maten eftersom vi måste iscensätta den snyggaste stylingen och vinkeln för Instabilden av Den Mysigaste Middagen ever (självklart med filter så alla ser galet solbrända ut och himlen blir så där ljuvligt klarblå).

Och ingen kan väl påstå något annat än att det är en plåga att se alla andras Lyckliga Liv på fejan och Insta. Hur lyckade och härliga de är, hur solbrända och vältränade och snygga, hur spännande resor de gör, hur välartade framgångsrika söta barn de har och hur gott rosé de dricker och hur många mil de med lätthet springer i färgglada löpskor och hur många glammiga fester de är bjudna på.

Väntar nu bara på uppdateringar om hur superbra semestersex de har. Filmklippsvarianten. No filter.

Plågsamt är vad det är.

/Sofia Zetterman


Fler lästips:
Semester, ja. Men ledig? Inte mycket.

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!