Bonusfamilj

Bonusfamiljer: Fridas familj växte rekordsnabbt

– Vi är en bonusfamilj, och det som är bonus är erfarenheterna från min skilsmässa och allt jag lärde mig då, säger Frida Jansson, som för fyra år sedan blev ensamstående med sin då ettårige son Alexander. I dag har hon en ny man och familjen har utökats med ytterligare två små pojkar. Och Frida tror fortfarande på kärleken – den livslånga.


Skilsmässan från ex-maken Kenneth var en jobbig historia. Frida och Kenneth gick i familjerådgivning men det slutade ändå med skilsmässa 2008. Då var sonen Alexander bara ett år och Fridas välputsade fasader rämnade.
– Jag kände mig så misslyckad för att jag var skild vid så unga år, det kändes så orättvist att jag lagt så många år på något som inte funkade i slutändan.

Fridas bild av hur livet skulle se ut raserades, men som hon själv säger: kriser leder till utveckling.
– Jag lärde mig att livet är föränderligt. Man vet aldrig vad som händer i morgon så det är meningslöst att ha en bild av hur allt ska vara. Det blir kanske inte som man tänkt sig, men bra ändå.   

Konsten att förlåta
Att förlåta Kenneth var ett viktig steg i att gå vidare. Frida fann styrkan i KBT och tränade sig i att låta tankarna styra känslorna.
– Jag tänkte att alla gör så gott de kan. Det hjälpte mig att förlåta. Sen satte jag en gräns för mig själv i hur länge jag fick ligga i fosterställning och hulka. Jag ville inte bli en bitter nucka utan släppa offerkoftan och lägga min energi på att må bra i stället.

Hon återkommer till vikten av eget ansvar för det liv man lever: Var och en är sin egen lyckas smed. Frida började om, köpte en egen lägenhet och byggde upp sitt nya liv. Snart infann sig även en stolthet över att vara ensamstående mamma.
– Jag klarade mig ju själv! Jag klarade mig ekonomiskt, klarade Alexander och lärde mig till och med att gilla mitt liv igen.
Visst saknade hon att ha ett familjeliv och visst hade hennes självkänsla fått sig en törn. Men hon var fortfarande relativt ung och kunde fortfarande träffa en ny man, skaffa fler barn och bilda en ny familj. Frida tog målmedvetet tag i projektet att ”rycka upp sig” och må bra.

En ny kärlek
I november 2009 träffade hon Markus på ett uteställe. Han var åtta år yngre och Frida gjorde klart att hon absolut inte såg någon framtid med honom. Men ju mer de träffades, desto mindre betydde åldersskillnaden. Ändå tvekade de länge inför att bli ihop. För Frida handlade det om rädslan att älska någon och bli sårbar igen, men att träffa någon ny var ändå ”enligt plan”.

För Markus var det en större omställning. Att Frida hade barn var inte problemet, utan snarare det faktum att Markus var 26 och hans plan var att resa och jobba utomlands – att skaffa familj fanns inte på kartan de närmsta tio åren.
Innan Frida bestämt sig hade Markus heller inte fått träffa Alexander.
– Jag undrade förstås hur de skulle komma överens, men viktigast var att först veta att vi ville satsa på varandra.

Frida kom tillslut till ett vägskäl.
– Jag var 35 och för gammal för att ”laja runt”. Så jag sa till Markus att antingen så skiter vi i detta eller så kör vi 100 procent.

Rollen som bonusförälder
I september flyttade de ihop och i november blev Frida gravid.  Men för Frida var det fortfarande ”hon och Alexander” som var en familj.
– Det var mitt barn och mitt ansvar och jag var tydlig med den gränsen. Markus fick inte komma med pekpinnar till Alexander. Jag vet att jag är överbeskyddande men det har varit en stor omställning och allt har gått snabbt – inte minst för Alexander: jag och hans pappas separerar, jag träffar en ny, vi väntar barn, vi flyttar; det är mycket för en fyraåring att ta. Det är inte konstigt att han ibland hade på förslag att vi skulle slänga Markus i soporna.

I början var Frida stressad över att Alexander till exempel vägrade pussa Markus god natt. Nu har hon förstått att man aldrig kan tvinga fram en relation, känslor måste få utvecklas i sin egen takt.
– Jag ville ha en ”happy family” på en gång. Det bottnade i min rädsla över att det inte skulle funka mellan dem. Men jag tror att man måste bygga upp ett förtroende hos barnet för få ett kapital att ta av. Som bonusvuxen i ett barns liv är det bara att ställa in sig på att man kommer få skit, och det är bara att svälja skiten och fortsätta ge, ge, ge. Man får inte ta smällarna för personligt, det är bra att barnet vågar reagera och visa hur det känner.

Och visst reagerade Alexander. Han stod på tomten och skrek ”Bara mamma får vara här!”
Men Markus stod pall. Och när Frida blev gravid med Gustav hände något.
– Jag blev invalid med foglossning, mådde illa och var trött jämt – och då klev Markus in, berättar hon med värme i rösten.

I dag ser relationen mellan Markus och Alexander helt annorlunda ut, bland annat går de och simmar själva varje vecka.
Och den 26-åriga ungkarlen som åt pasta med bacon har växt med uppgiften och är i dag en närvarande familjefar som kan svinga ihop en finmiddag med barnen kring benen. Till helgen tar han småbarnen själv när Frida åker till Berlin på tjejhelg.  
Men någon ”bonuspappa” har han inte blivit för Alexander, i stället använder de begreppet ”bonusvuxen”.
– Han har ju redan en pappa, men Markus är en viktig vuxen i Alexanders liv.

Jämställd familj
I den nya trebarnsfamiljen behandlas alla barnen lika och Frida och Markus delar på allt rakt av – från ekonomi till hämtning och lämning. Föräldraledigheten har de delat rakt av redan från början, nätterna likaså – något som varit en förutsättning eftersom Frida har gått tillbaka till jobbet i princip veckan efter förlossningen både när Gustav och Oskar föddes.
– Jag älskar mitt jobb som ekonomichef och blir helt knäpp om jag är hemma, jag måste få stimuli för då mår jag bäst.

Att stötta varandra så att båda mår så bra det är möjligt är en förutsättning i bonusfamiljen som gått från ett till tre barn på drygt två år.
– Vi vårdar vår kärlek. Det är viktigt att vara snälla mot varandra. Jag funkar inte om jag är trött, därför fick jag sovmorgon i morse. Markus mår dåligt om han inte tränar, därför får han sticka iväg och springa två timmar. Vi hjälper varandra. Alla mår bättre av att ge istället för att strida om varje småsak.

Och på samma sätt som Frida vårdar relationen till Markus vårdar hon relationen till exet Kenneth, vilket lett till att även Markus och Kenneth har en bra relation.

I dag skulle Frida inte vilja ha skilsmässan ogjord. Så här i efterhand kan hon till och med kalla den för ”lycklig”.
– Jag mår bra i dag och Kenneth och jag har jättebra relation. Alexander skulle inte kunna ha en bättre pappa – och jag skulle inte kunna ha en bättre ex-man. Fast nu har Alexander på förslag att hans pappa ska flytta in i vårt hus, så att jag och Alexander kan dela en säng, och Kenneth och Markus dela en annan. Så långt tror jag inte vi ska dra det, skrattar Frida.


Fridas bästa tips!
Skynda långsamt! Även om du längtar efter en familj som är lika tajt som den du lämnat en gång var kan du inte tvinga fram varken relationen mellan dig och din partner eller mellan din partner och dina barn.

Lyssna på barnen! De vuxna måste vara flexibla och lyhörda för hur barnen mår och vad barnen behöver, för de har inte valt situationen själva. Längtar de efter mamma kan de få ringa eller träffa mamma, även om det är pappas vecka.

Ta tempen på relationen!
Vi kör ”tempen” – på hur vi mår och hur relationen mår. Hur funkar kommunikationen, sexlivet, helheten och hur funkar markservicen – gradera 1-10.

Acceptera och gilla läget! Det är ok att tycka att det är jobbigt, att barnen reagerar eller protesterar. Man måste se att livet går i cykler och faser och inget är för evigt.  Acceptera hur det är.

Värna om relationen till exet! Det underlättar alla relationer oerhört om du har en bra relation till ditt ex. Ni har barn tillsammans och kommer alltid att vara en del av varandras liv. Barnet mår också bra av att se att det inte finns några hard feelings mellan pappa och den nya partnern.


Skribent: Sofia Zetterman

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan