Bli ett mingelproffs

Bli ett mingelproffs

Tycker du att det är obehagligt att prata med okända människor på en tillställning där du inte känner någon? Enligt mingelproffset Leena Männik Styren handlar ”att mingla” i själva verket om att visa intresse för andra människor.


Mingel betyder att gå fram till en främmande person och börja prata. Något som många svenskar kan tycka är lite obehagligt. Ändå är det något vi måste klara av i en vardag med privata fester, bröllop, föräldramöten, konferenser och middagar. Leena Männik Styren leder mingelkurser och har skrivit boken “Mingel – konsten att knyta kontakter”, samt driver sajten www.mingeltips.se. Här är hennes bästa tips för att bryta isen och skapa nya kontakter:

1. Ge andra uppmärksamhet

Leena arbetade som kommunikationskonsult och märkte att många tyckte att det var knepigt att ta kontakt, både på jobbet och privat. I Sverige är vi inte så tränade på att mingla, och är ofta försiktiga i mötet med nya människor. Därför umgås vi helst med dem vi redan känner. Vilket är synd, eftersom vi går miste om bra kontakter i livet. Att mingla är som att bjuda upp till dans. Det är lätt att tankar som ”vill hon verkligen prata med mig” dyker upp. Svaret är nästa alltid ja. De flesta som kommer till en fest blir glada om någon visar intresse för dem på ett positivt sätt. Alla tycker om att bli sedda och uppmärksammade. Så glöm alla tankar som ”de tycker nog att jag är besvärlig” eller ”vill hon verkligen prata med mig” och våga ta kontakt.

2. Här och nu – frågor

Hur ska man då presentera sig? Ett tips är att rikta in dig på personer som står lite på sidan av mittpunkten av festen. Leena ger tipset att ställa så kallade här och nu- frågor. Gå fram och presenterar dig och fråga exempelvis vem de känner på bröllopet, vad de tyckte om föreställningen eller maten – helt enkelt någonting om det ni har omkring er. Fråga gärna vad personen har för anknytning till evenemanget. Det kan tyckas ytligt att ställa standardfrågor inledningsvis, men du måste börja med en ytlig fråga för att komma vidare i kontakten. Ställ inte personliga frågor i första stadiet utan håll dig till allmänna ämnen som alla kan delta i. Håll öppningsfraserna generella och gå eventuellt in på djupare frågor senare.

3. Avsluta snyggt och ärligt

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Ofta ges tillfällen att mingla innan en middag eller i en paus. Då är det synd att använda hela mingeltiden till en person. Samtidigt är det svårt att veta när det är dags att mingla vidare. Finns det några bra knep att ta till?  Leena tipsar om att fråga personen om nummer eller byta visitkort och boka en lunch vid ett senare tillfälle om du känner att det är en person som du vill träffa igen. Säg; det verkar som om vi har en del gemensamt, kan vi ses och ta en fika? Då kan du snabbt knappa in ett telefonnummer och mingla vidare. Den andra personen kanske också tycker att det är skönt. Alla möten leder inte till någonting och då ska du heller inte låtsas att du vill ses igen. Avsluta ärligt, artigt och snyggt . Det är nämligen mycket värre att stå kvar och snegla över axeln på personen du pratar med.

4. Undvik att hålla låda

Avslutningsvis finns det några klassiska fällor alla mingelproffs bör undvika. Förutom att vara personlig inledningsvis ska du aldrig kommentera någonting negativt. Oavsett vad du tycker om arrangemanget, maten, föreställningen eller värdfolket bör du hålla det för dig själv. Du känner ju inte personen framför dig. Elaka kommentarer skapar en negativ stämning och kan vara sårande. Däremot kan du fråga hur någon annan tyckte att maten smakade eller liknande. Det är mycket trevligare att knyta an till en annan person genom att visa intresse för någonting på ett positivt sätt. Den allra största fällan du kan falla i är att bara prata om dig själv. Alla har vi väl råkat ut för de där personerna som håller låda och gör andra till sin publik. Mingelfester handlar om att visa andra människor uppskattning och intresse i stället för att fundera så mycket på sig själv och hur andra uppfattar dig. Om du visar intresse för andra så kommer de vilja visa samma intresse för dig. På så vis blir mingeltillfället vad det ska vara; ett sätt att träffa nya människor och knyta spännande kontakter.

 

Astrid Feldreich

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan