Fixa barnkalaset smärtfritt!

Fixa barnkalaset smärtfritt!

Dags för barnkalas. Måste du hyra en ponny eller boka en spelning med Alcazar för att lilla älsklingen ska bli nöjd? Näppeligen. Med ett väl valt tema kan du både göra jubilaren glad och själv känna dig som barnkalasens Martha Stewart. Utan att stressa ihjäl dig.


Plötsligt har det gått ett år igen och din älskade lilla telning ska firas med både släkt och kompisar. Men det finns ingen anledning till oro. Barnkalas har oförtjänt dåligt rykte. Faktiskt kan de leda till gyllene tillfällen för familjen att planera och pyssla tillsammans. Har du obegränsat med pengar men mer ont om tid finns det mesta att köpa färdigt.

Grundlag för barnkalas

Separera släkten och kompisarna: Du vill väl inte orsaka mormors hjärtinfarkt?
Börja inte innan barnet själv fattar vad det handlar om. På ettårsdagen räcker det med de allra närmaste.

Bjud alla eller var diskret: Inget är värre än att hamna utanför. Har du inte plats för alla på dagis hemma, håll kalaset i lekparken (om det är rätt säsong) eller skicka inbjudningarna hem till gästerna.

Det kan vara klokt att prata med dagispersonalen om vad de tycker. 

Föräldrarna kan stanna! Bjud på ett glas bubbel och några snittar, och voilá! Du slipper agera dagisfröken åt femton sockerstinna vildingar.

Kolla eventuella allergier. Det kan vara svårt för barn att hålla reda på vad de får äta och inte.

Begränsa tiden: på två timmar hinner de flesta ungar proppa i sig en sockerdos som räcker en livstid och leka sig trötta.

Kalaset är för ditt barns skull. Inte för att imponera på andra föräldrar, inte för att du ska få utlopp för dina talanger som cup-cake-bagerska. Planera inte över ditt barns huvud. Detta gäller allt från hur många som ska bjudas, vilket tema ni ska ha och vilka lekar som är aktuella. I boken ”Kalas, Alfons Åberg” tar käcka faster Fiffi över all planering och allt utförande. Alfons håller eget kalas dagen efter för sina två närmaste vänner. Kan vara bra referenslitteratur om du har glömt hur det är att vara barn.

Välj ett tema

Extra festligt och genomtänkt verkar festen om ditt barn får välja ett tema. Med ett sådant att röra sig kring blir planeringen enkel och det behövs inte så mycket organiserad lek. Du kan lugnt sippa skumpa med andra vuxna medan barnen sköter sig själva.

Inspiration finns i barnlitteraturen och i favoritinslagen i Bolibompa. Har du mycket pengar finns det pysselkonsulter att hyra in: professionella klipp-och-klistrare som leker med barnen samtidigt som de ser till att ingen klistrar ihop fingrarna eller klipper av andra festdeltagare flätorna.

Hamburgerbar eller tyrannosaurus

Vilket tema du än väljer, tänk på att barn är tacksamma gäster. Ofta räcker det med att få tillgång till ett annat barns leksaker, eller att fiska fiskdamm för att lyckan ska vara gjord.

Dinosaurier

Köp papper i grönt och låt ditt barn gå loss med kritorna och rita egna dinosaurier. På kalaset kan du färgmatcha serpentiner och ballonger i olika gröna nyanser för att gästerna ska associera till urtidsbestarna. 

Tårtan kan du göra i form av en enkel dinosaurie och dekorera med chokladdragéer, eller så ber du din lokala tårtleverantör förfärdiga en marsipanmodell att ställa överst på festens kulinariska höjdpunkt: tårtan. Festaffärer säljer papperstallrikar med dinomotiv och i fiskdammspåsen ligger såklart en liten plastdinosaurie.

Prinsar och prinsessor

Köp guldfärgad wellpapp och klipp i tio centimeter breda remsor. Låt varje barn få klippa taggar och häfta ihop med en vanlig häftapparat till en egen krona. Vill du lyxa så erbjud ädla stenar av plast och paljetter att fästa på. Självklar meny är prinskorv och prinsesstårta. Tårta finns ibland i portionsstorlek så får varje barn varsin ros.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Rymden

Svart papper och guldstjärnor gör en himmel som skulle imponera på Christer Fuglesang. Mystisk elektronika på CD-spelaren förhöjer känslan.

Astronautkostymer kan vara svårt att förfärdiga, men kanske en hårskena med två flirtkulor på piprensare kan förvandla femåringar till marsianer. 
I varje fiskdammspåse (jo, det är ett måste) lägger du några självlysande plaststjärnor.

Diner

Lite hederlig amerikana fungerar på äldre barn. Då kallas det inte längre kalas på inbjudningskorten, utan party. Hemgjorda hamburgare och milkshakes står på menyn, precis som äppelpaj. Och varför inte cupcakes, muffins med glasyr i pastelliga kulörer i stället för tårta? Du kan med fördel slänga på dig ett litet förkläde och ta emot beställningar iförd rullskridskor.

Budget

Ibland går det inte fast man vill. Då är sagohörna ett bra alternativ. Mysiga kuddar och låneböcker från biblioteket gör en sagohörna. Hembakade bullar med saft är lyx i sig själv. En klassisk fiskdammspåse med tablettask och klubba känns påkostad, särskilt om den är av cellofan med ett litet presentband om.

Inköpslista

Inbjudningskort (fast tänk på att hemgjort är roligast)
Förtäring för barn och vuxna
Material för pyssel och lekar
Fiskdammspåsar med godis och en liten leksak
Lättlagad middag till familjen (att inta när alla gått hem. Ni kommer inte att orka laga något)


Emma Olsson

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan