Äta ute med hela familjen

Äta ute med hela familjen

Se till att alla i familjen blir nöjda när ni äter på restaurang. Ta del av knepen.


Ibland känns det extra viktigt att få ihop alla i familjen runt ett bord och äta tillsammans, speciellt vid högtider som du vill ska bli ett fint minne för alla. Ett restaurangbesök innebär ett bryt från vardagen med en måltid i en ny miljö, och att komma undan både matlagning och diskd blir en extra bonus. Men det kan löna sig att tänka till lite extra innan du bokar ett bord på en restaurang. 

Om barnen inte gillar maten och lämnar hälften blir pengarna ganska bortslängda. Och om bordet dessutom ser ut som en krigszon och dina tonåringar inte kan vänta med att få smita iväg – har restaurangbesöket blivit en mardröm istället för ett nöje. Tänk på det här innan du väljer restaurang:

Finrestaurangen
Visst finns det små barn som älskar att äta på finrestauranger med vackra dukar och låg volym. Barn som äter upp precis allt på sin tallrik och lämnar bordet utan att ha spillt ut sin dryck och inte gjort en massa fläckar på duken och golvet är dock rätt ovanliga. Dra ner på ambitionerna och hoppa över den mest exklusiva restaurangen om ni ska äta ute med små barn som inte är så restaurangvana.

Utomhusrestaurangen
Att äta utomhus får oss alla att känna oss lite mer kosmopolitiska och avspända. Utomhusterrasser med tak eller gårdsserveringar ger hela familjen en chans till en stunds avkoppling istället för att sitta instängda inomhus där det kan vara trångt och inte finns några lekytor för otåliga barn. Så passa på att ta familjen till en utomhusserving när vädret tillåter. Kom också ihåg att många shoppingcentrum har mycket att erbjuda för barnfamiljer i avspända miljöer där barnen kan springa omkring precis som om de skulle vara utomhus, utan att du måste oroa dig för trafik och bilar.

Gör-det-själv
Leta rätt på en restaurang i närheten av där ni bor, där ni kan plocka ihop en hel måltid av smårätter, som exempelvis tapas, sushi eller där ni kan komponera er en egen pizza. Barn gillar att bli underhållna för att inte tappa tålamodet och att äta plockmat eller få vara med och bestämma ingredienserna i maten kan få dem att känna sig mer delaktiga i måltiden. Tänk också på att riktigt små barn oftast hellre äter en tallrik med olika smårätter än en hel varmrätt och de lite äldre barnen känner sig mer självständiga när de själva får beställa in vad de ska äta.

Parkcaféer
Parkcaféer eller trädgårdsrestauranger kan vara så mycket mer än bara kaffe och glass. Försök hitta en restaurang i det gröna som erbjuder en riktig meny och som serverar vin till de vuxna. Miljön får alla i familjen att verkligen slappna av och njuta av maten. Ofta kan det bli ett problem med barnens tålamod när de vuxna vill dricka ett glas vin före maten medan de funderar på vad de ska äta – får barnen istället springa omkring i det gröna en stund blir det mer avspänd stämning för alla.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Tips: Precis som du dukar upp ett separat barnbord hemma vid olika mottagningar, gör likadant på restaurang och be om ett mindre bord för barnen precis intill de vuxnas. Om det är flera små barn på middagen och bara en ensam tonåring, låt honom eller henne bjuda med sig en kompis så slipper han eller hon känna sig utanför och uttråkad.

 

Av Rebecka Lind

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan