Är vi framme snart?

Är vi framme snart?

Fyrabarnsmamman Michelle delar med sig av sina bästa tips för att undvika barnrelaterat kaos på tåget eller flygplanet.


Förr eller senare så står vi alla där i hallen med fullpackade väskor, stojiga barn och en tid att passa – resor är omöjliga att undvika. Och oavsett om det är en rolig familjesemester utomlands (läs våra tips på barnvänliga städer i Europa!) eller en tripp till farmor i en annan stad, så är det inte alltid helt lätt att resa med barn... Förutom den obligatoriska frågan "Är vi framme snart?" som kan få den mest tålmodiga föräldern att sprängas inombords när den ställs för fyrtioelfte gången, så är det ju det här med att de flesta barn tycker att det är supertråkigt att sitta still flera timmar i sträck. Hur håller man dem glada och nöjda hela den långa resan? "Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag fasar inför tanken på ett totalt familjehaveri och att piloten ska tvingas nödlanda bara för att kicka familjen med de helt galna barnen av planet", skrattar Michelle, förskolepedagog och mamma till fyra härliga pojkar.


"Jag tycker att resor är ett så bra sätt för barnen att få lärdom om hur andra lever, möta andra kulturer och vidga deras sinnen"
, fortsätter hon. Inspireras av Michelle här nedan, där hon delar med sig av sina tips för att göra resandet till en härlig upplevelse för alla inblandade.

- Uppmuntra kreativiteten. Låt barnen få fönsterplatserna. Prata om vart ni ska ska, titta ut på landskapet och fantisera om vad som finns där ute. Ha ritblock redo och be dem rita av det de ser eller vad de tänker sig gömmer sig där ute. Papper och pennor är viktiga pusselbitar när det kommer till en lyckad resa! Det kan också vara roligt om du har med dig någon slags reseguide över platsen ni ska till, ni kan titta på bilder och tillsammans planera vad ni vill hitta på när ni väl är framme.

- Favoritleksaker. Om du har riktigt små barn, ta med deras favoriter hemifrån, som filten, nallen eller bitleksaken. På så vis har de bästa möjliga trygghet (utöver er i familjen så klart).

- Böcker. De flesta barn älskar när deras föräldrar läser för dem, och det är väldigt uppskattat på våra resor. Dock kan det bli väldigt tröttsamt för rösten, så om du har möjlighet att ladda hem en ljudbok och ta med hörlurar är det också toppen. Glöm inte en hörlursförgrening om det är fler barn som vill lyssna samtidigt!

Kom ihåg att även om det är tillåtet med mobiltelefoner på flygplan, så är det viktigt att hålla koll på när flygpersonalen ber resenärerna om att ha dem i "flight mode". Samma sak med laptops, slå på dem först när det annonserats av personalen att det är okej.

- Filmer. Och apropå dator och mobil, så är ju de en bombsäker källa till underhållning. "Jag fattar att många föräldrar är restriktiva med skärmtid, men att låta ungarna se en film på planet eller tåget är ibland enda sättet för dig och övriga resenärer att undvika ett nervöst sammanbrott".

- Överraskningar. När halva resan gått, överraska dem med små presenter. Något litet men roligt, som ett UNO-spel, ett rese-Yatzy eller en klistermärkesbok.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


De flesta föräldrar tycker det är väldigt stressfyllt att resa med barnen, och Michelles råd är att försöka vara så lugn som möjligt och att sänka de egna förväntningarna. Något kommer gå på tok, ett barn kommer kissa på sig eller spilla juicen över sin bror som blir helt vansinnig... Det hör liksom till. Det är bättre att räkna med det än att envist försöka få allting perfekt.

- Försök få barnen så peppade på resan som möjligt i förväg. På så vis vet de att de är på väg mot ett äventyr och håller humöret uppe i större utsträckning.

- Var förberedd på humörsvängningar och utbrott. Försök hålla dig så lugn som möjligt när det händer, trösta så gott det går och föreslå att det är dags för att läsa bok eller liknande.

- Om familjen har större barn med på resan, försök engagera dem i att underhålla de yngre. Ett äldre syskon är det coolaste en femåring vet!

- Mat! Ät ordentligt innan, ha med vatten på flaska och försök undvika alltför mycket socker på själva resan.


Kom ihåg

För att sammanfatta det hela: håll dig själv lugn och barnen underhållna. De kommer uppskatta själva resan så mycket mer om de inte är gnälliga och rastlösa. Och det kommer du med!Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare