8 tips för en säkrare Halloween

8 tips för en säkrare Halloween

På Halloween klär barn överallt ut sig och rör sig i skuggorna och natten i jakt på bus-eller-godis.


Som förälder är det lätt att oroa sig under Halloween-kvällen: ens barn vill ge sig ut i höstmörkret och knacka dörr hos främlingar, kanske i kvarter du inte känner till. Om barnen är så stora att de vill gå utan en vuxen kan oron kännas ännu större. Följ våra råd för att se till att barnen får en rolig och säker Halloween, och att du som förälder kan känna dig lugnare.

Fortsätt läsa för att få våra 8 bästa tips för en säkrare Halloween, så att du som förälder kan känna dig lugn:

1. Låt en vuxen gå med

En bra riktlinje att gå efter är att barn som är yngre än 12 år inte bör gå på bus-eller-godis-runda utan en vuxen person med sig. Dels är risken större att yngre barn irrar bort sig, och dels kanske inte yngre barn förstår faran i om en person de inte känner bjuder in dem. En bra idé för att göra det mindre “pinsamt” för barnen är om den vuxne också har en Halloween-utklädnad (eftersom det blir mer av en gemensam aktivitet då).

2. Gå till platser ni känner till

Låt barnen gå sin bus-eller-godis-runda i kvarter som hela familjen känner till och hittar i. Dels är risken mindre att någon går vilse, och dels så känner ni antagligen åtminstone ett par stycken som bor där. Det blir tryggare så, både för barn och föräldrar. Ett annat bra tips är att gå sin runda i områden där det bor många barn. Även om Halloween är en högtid som firas mer och mer i Sverige är det inte alla som firar – att då gå sin bus-eller-godis-runda i ett område där det redan bor många barn i ökar chanserna till mycket godis i korgarna och en roligare kväll för barnen. Det är ju större sannolikhet att familjer som har barn som också ska gå bus-eller-godis-runda har köpt hem godis och är förberedda.

3. Klä er i starka färger

Att klä sig i mörka färger och smyga omkring i mörkret kan så klart kännas spännande, men det är viktigt att barnen syns, för att minska risken att bli påkörda. Allra helst ska barnen kläs i färgglada utklädnader, men om de insisterar på att ha mörka kläder, se till att de har reflexer eller till exempel självlysande smycken på sig. En annan bra idé kan vara att skicka med en ficklampa.

4. Gå i grupp

Barn som är gamla nog att gå utan föräldrar – 12 år och uppåt – bör gå i grupp med vänner. Allra helst ska gruppen bestå av 3 eller fler personer. Det är viktigt att alla håller ihop hela tiden, ingen får gå ensam hem. Bestäm istället en mötesplats där alla föräldrar hämtar barnen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

5. Håll kontakten

Barn som går i grupp utan en vuxen bör ha med sig en mobiltelefon, så att de kan berätta för sina föräldrar om var de befinner sig och kan kontakta någon om de behöver hjälp. Bestäm också i förväg en plats att mötas på ifall någon skulle gå vilse. Det kan vara bra att höra av sig till barnen någon gång under kvällen för att se hur det går, och det är viktigt att hålla koll på mobilen om barnen skulle höra av sig.

6. Kontrollera godiset

Detta är speciellt viktigt för den som har barn som är allergiska eller överkänsliga mot visa födoämnen. Yngre barn har inte alltid koll på vad olika godissorter innehåller, så det är viktigt att kolla igenom godiset efter bus-eller-godis-rundan, och läsa noga på innehållsförteckningen. Har ditt barn fått hemgjort godis och han eller hon har en överkänslighet mot något födoämne är det tyvärr säkrast att kassera det godiset.

7. Gå inte in hos någon ni inte känner

Detta är en regel som alltid gäller, inte bara på Halloween. Personen som bjuder in barnen är antagligen jättesnäll, och det är säkert ingen fara, men det är bättre att hålla sig på den säkra sidan i sådana här fall.

8. Hoppa inte in i någon främlings bil

Detta är ett till tips som alltid gäller, inte bara under denna högtid. Oavsett hur trött i fötterna barnet är efter sin bus-eller-godis-runda får han eller hon aldrig hoppa in i en främlings bil. När man är utklädd är det lätt att gå in i en roll och känna sig som någon annan, men det är aldrig en bra idé att åka bil med någon man inte känner. Se till att ditt barn har med sig en telefon istället, så kan du som förälder komma och hämta upp honom eller henne.

Håll er till dessa enkla riktlinjer under bus-eller-godis-rundan, så kommer barnen ha en säkrare Halloween och du som förälder kan känna dig lugn.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!