10 tips för båtfamiljen

10 tips för båtfamiljen

Barn och båt behöver inte vara en svår kombination. Men det gäller att dra ner på förväntningarna och planera väl. Då kan det bli alldeles underbart.


Säkerheten är viktig när man är på sjön med barn. Därför är det viktigt att fundera igenom vad som kan hända om du själv eller någon annan skulle trilla i. Det tar lång tid att vända en segelbåt, så därför måste barn som inte alls kan simma eller som är nybörjare ha en flytväst som vänder på barnet och håller upp huvudet. Barn i krypåldern kan man ha i en löplina som går längs en reling, om båten är lämplig för det. Då kan de röra sig hyfsat fritt (=är mer nöjda), men riskerar inte att plumsa i hela tiden.

Rimliga distanser men lagom avbrott för spring på klippor och i hamnar, samt utvilade vuxna är en bra förutsättning för en trevlig resa för alla.

10 bra tips för en båtsemester med barn

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

1. Låt hela familjen vara med och planera rutterna. Det man känner att man kan påverka, stor som liten, är alltid roligare att delta i.

2. Kasta inte loss en fredagkväll, direkt efter jobbet med stressen i halsen. Eller första dagen på semestern efter intensiva jobbperioder. Låt dig själv varva ner och komma i fas, så inleds båtresan bättre.

3. Packa ner spel, favoritböcker, några leksaker som barnen själv fått välja. Gärna sådant som ni vuxna kan delta i.

4. Muta barnen med deras favoritmat de första dagarna. Seglargodis och ruffchips även när det inte är lördag eller fredagsmys är ingen dum idé. Ta fram när orken tryter. Undvik dock för mycket sött eller kolsyrat, som kan förvärra sjösjuka. 

5. Ha mål för dagsetapperna, men var beredda att ompröva under resans gång. Både väder, vind, humör och provianteringstvång kan ändra förutsättningarna. Häng inte läpp utan tänk om.

6. Ge positiv feedback! Uppmuntra alla, ge lämpliga sysslor och beröm ofta!

7. Tänk på att de första dagarna är mest ansträngande, innan man kommit in i gungandet, den begränsande ytan och att man är utomhus i princip dygnet runt.

8. Låt barnen krypa in i ruffen och vara i fred ibland, kräv inte att de ska vara med och hjälpa till precis hela tiden. Har barnet inga syskon kan det vara lugnare och trevligare för alla om en kompis följer med.

9. Ta tillvara de tillfällen då barnen visar intresse, trots att det tar tid från annat. Prata om hur man läser sjökort, berätta gamla seglarskrönor, visa olika knopar. 

10. Sist men inte minst – alla bär flytväst. Då slipper man diskussion om när man är stor nog att vara utan. Investera hellre direkt i snygga, bekväma, lagom stora flytvästar. Lite dyrare, men bättre i längden.

Av: Anna Holm

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan