10- barnsmammans bästa tips!

10- barnsmammans bästa tips!

Tina Johansson är 38 år och mamma till tio barn. Den äldsta killen är 17 år och tvillingpojkarna som är yngst i gänget, är 3 år. Låter det jobbigt? När Bra Vardag ringer Tina är hon mitt uppe i ett boot camp-pass för mammor och ber att få ringa upp senare.


Tina låter oförskämt pigg och energisk. Hon ska snart vidare på en intervju för en utbildning i entreprenörskap som rör natur och vildmarksliv.

– Många undrar hur vi får allt att gå ihop, men för oss är det helt naturligt att vara en stor familj. Alla barn kom ju inte på samma gång, så vi har haft tid att vänja oss. Min man Jörgen hjälper till mycket hemma och han jobbar här på orten, så vår vardag funkar bra, säger Tina.


Familjen bor i ett stort hus i Älvdalen. På dagarna är barnen hos dagmamma och i skolan, på eftermiddagarna har Tina de små hemma och på kvällarna fylls ofta huset med de stora tjejerna och deras vänner.

– Ibland har vi rena fritidsgården hemma, men jag tycker att det är roligt och viktigt att lära känna barnens vänner. Våra äldsta tjejer är i en ålder då de snart kommer att börja springa på byn, så det känns bra att vi har en öppen dialog och att vi som föräldrar känner deras vänner, säger Tina.


När Jörgen kommer hem från jobbet äter familjen middag tillsammans, sedan diskar Jörgen och lägger de minsta barnen.

– Det blir deras stund för sagoläsning och mys. Själva har jag barnen omkring mig jämt. Jag kör morgonracet när alla ska iväg och fixar med handling och matlagning i veckorna. Jörgen tar hand om disken, sopsorteringen och sådant som har med bilen att göra. Plockar undan gör vi tillsammans, det pågår ständigt. Men igår fick jag faktiskt nog av kaoset i de stora tjejernas rum, så nu har vi bestämt att rummen ska vara städade måndagar och torsdagar kl. 18 – då blir det städkoll, säger Tina och skrattar.


På helgerna tar Jörgen ibland med sig några av barnen på utflykter som blir till stora äventyr. Nu senast hittade de till småkillarnas stora förtjusning ett bilvrak i skogen.

– Den största utmaningen är att hinna med alla barnen. När vi märker att någon behöver lite extra mamma- eller pappatid brukar vi ta det barnet och åka till simhallen, till Mora för shopping eller ta en fika. Det roligaste med att ha många barn är att det alltid händer något. Man får inte tråkigt. Just nu är det härligt att lyssna på treåringarna som har börjat prata. De har så många funderingar. Men de trotsar en hel del också, säger Tina.


Tinas bästa tips

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


1. Försök att se möjligheterna istället för att begränsas av hinder

– Man kan faktiskt göra jättemycket roligt, fast man har många barn.

2. Ge varandra tid för egna intressen

– Jag sjunger i kör en kväll i veckan och tränar tre gånger i veckan. Jörgen som håller på med pistolskytte tränar någon kväll i veckan.


3. Försök att hitta stunder tillsammans

– Jag och Jörgen har svårt att hitta tid tillsammans, utan barnen. Vi brukar ses över en lunch ibland i veckorna och vi planerar att gå ut på date om inte alltför lång tid.


4. Regler förenklar vardagen

– Vi får ofta höra att våra barn är väluppfostrade, men det kanske är för att folk inte förväntar sig det av en familj med många barn. Vi är noggranna med bordsskick, att tacka för maten, att visa hänsyn och respektera varandra. Om man inte vet vad som är rätt och fel tror jag att det är lätt att hamna snett när man blir äldre.


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan