Är skolan stängd eller barnen hemma sjuka?

Är skolan stängd eller barnen hemma sjuka?

0
Så här klarar du vardagen.

Coronapandemin sprider sig och nu har de flesta gymnasieskolor infört hemundervisning. Även om förskolor och grundskolor fortfarande har kvar sina vanliga rutiner så är många barn hemma på grund av hårdare regler vid sjukdomssymptom. Detta skapar helt nya förutsättningar för familjelivet då många föräldrar samtidigt är hänvisade till att jobba hemifrån.

Vi har satt ihop en liten lista för att på bästa sätt klara den här ovanliga tiden utan att gå varandra allt för mycket på nerverna:

PRATA OM VIRUSET.

Många skolor och förskolor har rutiner där barnen informeras om virusets spridning och vad det innebär. Men det kan även kännas tryggt för barnen att prata om det hemma med föräldrarna. Detta kan också ta bort eventuella oroliga frågetecken.

HEMUNDERVISNING:

Skolan måste få fortsätta som vanligt och det är viktigt att upprätthålla skolundervisningen när barnet är hemma. Läs den information som delas ut av lärare om läxor och hemuppgifter och hjälp barnet att komma in i skoldagen på distans.

PROMENERA TILLSAMMANS

Planera in en paus under dagen. Den behöver både du och dina barn för att hålla energin uppe, så varför inte ta en promenad i naturen tillsammans, traska ner till lekparken eller något annat som innebär att ni kommer ut tillsammans i friska luften.

PLANERA LUNCHERNA

Matlagandet kommer ta både tid och fokus från din arbetsdag. Försök planera luncherna i förväg, gärna tillsammans med barnen. Ett enkelt sätt att sen faktiskt få dem att också äta maten.

VIDEOSAMTAL MED KOMPISAR

Play-dates och skolgårds-häng kommer snabbt bli efterlängtat. Hjälp ditt barn att planera in videosamtal med sina kompisar. Snick-snacka kan man göra lika bra online som offline.

TA EN VECKA I TAGET

Barn är världsmästare på att leva i nuet. Skapa en förståelse för att karantänen är tillfällig, även om det känns som en ”eeevighet”. Planera in lekar eller mys-kvällar i veckan för att skapa delmål att tillsammans se fram emot.

UNDVIK ONÖDIGA KONFLIKTER

Att leva tätt inpå varandra hela dagarna kan tära på tålamodet. Irritation byggs upp över småsaker och riskerar att brisera i onödiga bråk. Var snälla mot varandra och försök ha större överseende i vardagsrutinerna än vanligt. Kom ihåg att karantänen är tillfällig, även om det kan känna som en ”eeevighet” för oss vuxna också.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande