6 sätt för barn att lära sig om träd, miljö och natur

DesktopImage
0
På jakt efter något kul och lärorikt att göra utomhus med barnen? Väck deras intresse för naturen; det är bra både för dem själva och vår planets framtid.Trädvårdsspecialisten Nick Araya bor i Kalifornien, USA och han är helt övertygad om att träden på vår jord är oumbärliga för människans välmående och överlevnad. Ju mer utbildade människor är om dem, desto mer sannolikt är det att de kommer att fatta bra miljömässiga beslut. "Alla barn borde redan i tidig ålder få möjlighet att vistas i naturen och få chansen att förstå varför träd är så viktiga", säger Nick. "De ska ju bli framtidens beskyddare och försvarare av våra skogar!".

Här är sex olika aktiviteter ni kan göra om du vill introducera dina barn till hur vacker, spännande och livsviktig naturen är.

1. Låt dem bekanta sig
Tillbringa en eftermiddag med ungarna i parken. Oroa dig inte om du inte kan namnen på träden, det är inte så viktigt. Låt dem samla olika sorters löv, jämföra storlek, färg och form. Vad är det för skillnad på löven, är inte alla träd bara... träd? "Låt barnen upptäcka löven, stammarna, grenarna i egen takt", säger Araya. "Huvudsaken är att de bekantar sig".

Nästa gång ni besöker parken tar du med dig en faktabok om träd, så ni tillsammans kan gå runt bland träden och försök identifiera de trädarter ni ser. Faktaböcker hittar du på de flesta bibliotek, och det finns också olika typer av smart phone-appar du kan ladda hem.

2. Besök en riktig skog
Vilken typ av skog ni besöker spelar ingen roll, vare sig det är en hisnande djup tallskog eller en mjuk, förtrollande lövskog så framkallar skogen mystisk stämning och magpirr hos de flesta, gammal som ung. Välj en lättframkomlig gångstig. Har du tur så bor ni nära skogar med guidade turer, annars kan du själv leta reda på spännande saker att visa upp, som t ex hur man listar ut ett träds ålder genom att räkna dess ringar.

3. Först samla, sedan skapa konst
Utmana ungarna att hitta så pass många olika varianter av löv som möjligt, hjälp dem identifiera vad det är de har hittat. Ofta blir de så engagerande att de inte ens registrerar att de faktiskt lär sig något viktigt under tiden! Sedan kan de torka löven genom att först pressa löven mellan två kvällstidningar, sedan i en bok. När löven torkat kan man lacka dem och fästa dem alla på en stor bit papper eller kartong. Löven kan även pysslas med, till exempel kan man göra fina handgjorda inbjudningskort - på med glitter, glada färger och lim! Eller kanske en fin löv-mobil ovanför lillebrors spjälsäng?

4. Plantera ett fruktträd
Araya tipsar om att låta barnen (med din hjälp) plantera ett fruktträd i trädgården (ju äldre träd du planterar, desto snabbare ger det avkastning). Det är ett enkelt sätt att sedan få dem att förstå trädens årscykel - de kan dessutom äta frukten när den är mogen! Välj ett fruktträd som funkar i ditt klimat, råder Araya. Är du osäker så kan du kolla med din lokala trädgårdsbutik. Har du inte tillgång till egen trädgård, frågasläkt och vänner , du kanske kan få plantera ett litet träd hos dem?

5. Undersök träden i kvarteret
Ta med ungarna på en promenad runt kvarteret och närområdet. Nu har de bättre koll på olika trädsorter och de har bekantat sig med naturen lite närmare. Välj ut två-tre träd som ni gör till "era". Ta kort på dem, återvänd till dem, hur har de förändrats sedan ni var där sist? Observera, dokumentera och anteckna hur träden skiftar i utseende genom årstiderna.

6. Skapa uppskattning, skapa minnen
Aktiviteterna behöver heller inte alltid syfta till att vara lärorika. Även om det finns mycket som är coolt och spännande med hur träd faktiskt fungerar, så kan lek och stoj med träd i centrum bidra till precis lika positiv känsla till dem. "Man hör ofta vuxna tala om hur kul de hade när de klättrade i träd i sin barndom. Den typen av minnen gör ett avtryck", säger Araya. Vad är roligare än ett mäktigt klätterträd för ett gäng åttaåringar? Så ta med en filt, några tidningar och något att dricka. Slå dig ner, låt barnen röja runt och klättra så högt de kan. Låt dem bygga en koja, låt dem ta igen sig på rygg på filten medan ni försöker hitta figurer bland molnen som ni ser genom grenar och löv. Det kommer bli underbara timmar, vi lovar.

Att lära sig om saker och ting, träd i det här fallet, ska inte behöva vara långtråkigt och akademiskt. Uppmuntra aktiviteter och projekt som väcker ungarnas nyfikenhet och lekfullhet. Om man ger barnen möjlighet att förtrollas av trädens magi så kommer deras hjärtan klappa hårdare för natur och miljö som vuxna.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande