10 sköna må-bra-filmer

10 sköna må-bra-filmer

0
Må-bra-filmer ler man sig igenom även om de innehåller konflikter innan det lyckliga slutet. Här är topp-listan som får dig att må bra.

Muriels bröllop - Om du behöver riktig girl-power.
Muriel är den typiskt misslyckade tjejen som drömmer om det perfekta bröllopet. Hon är dessutom ett stort Abba-fan och har alltid ett ledmotiv till hands, oavsett vad som händer. Hon stjäl pengar och åker från sin trista sömniga lilla hemstad på en drömsemester där hon träffar Rhonda som får henne att ändra sin syn på sig själv - och hon träffar en man som hon gifter sig med. Men naturligtvis blir det inte som hon tänkt sig. En lite mer dramatisk feel-good med riktigt skön girl-power som ställer frågan om man vägen till lyckan måste se ut som i drömmarna.

Sex and the city (första filmen) - Om du vill bunkra upp med oneliners.
En modern klassiker för alla som avgudar tv-serien. Big och Carrie ska gifta sig men det blir en formidabel katastrof. Naturligtvis med alla detaljerna för dig som älskar New York och mode. Finns absolut inga som helst jämförelser med den här filmen och tvåan som utspelar sig i Abu- Dhabi (skippa den!). Pretty in pink Nostalgi och kärlek över klassgränserna. Det här måste vara den bästa highschool-feelgood-filmen som någonsin gjorts. Lägg till 80-tal och ett ungt bratpack-gäng med Molly Ringwold, Andrew Mc Carthy och James Spader i huvudrollerna. Molly Ringwold spelar bohemiska och fattiga Andie som är kär i skolans rikaste och populäraste kille. Men hennes bästa vän Duckie är också kär i henne. En slags Romeo och Julia-film med kärlek över klassgränserna i 80-tals tappning, med hur mycket skön musik och roliga hemsydda kläder som helst.

Amelie från Montmartre - Inspirerar dig att bli lite mer fri och galen.
Den här filmen får mig alltid att vilja säga upp mig, flytta till Paris, börja jobba på café och göra lite mer oväntade saker. För vem vet vem som kan komma i ens väg då? Charmiga och småegna Amelie (Audrey Tatou) blir helt bestört efter prinsessan Dianas död och gör det till sin nya livsuppgift att göra människor i sin omgivning lite lyckligare. När hon försöker hitta ägaren till ett album med dåliga passbilder som glömts kvar i en fotoautomat väcks hennes nyfikenhet och hon upptäcker att han måste ju vara den hon väntat på. Men hur ska hon hitta honom?

Alla säger I love you - Om du vill känna dig lite smart samtidigt.
Musikal-feelgood med gräddan av amerikanska skådisar som utspelar sig i skön amerikansk överklassmiljö. Joe (Woody Allen) är den alltid lika misslyckade författaren som försöker finna kärleken efter ännu ett misslyckat förhållande. Han flyr till Venedig och får hjälp av sin dotter med att försöka få drömkvinnan Von, spelad av Julia Roberts, att falla för honom. Den gemensamma nämnaren för alla Woody Allens filmer är att han har förmågan att göra så man känner sig lite smart trots att man sitter och småler fånigt under hela filmen. Roligast i den här filmen är Alan Alda, mest känd från MASH, och alltid lika snurriga Goldie Hawn som överraskar med att också sjunga ruskigt bra.


Sideways - Får dig att vilja åka på roadtrip genom Kalifornien.
Hur kul kan det vara att följa två medelålders män på en fylleodyssé mellan olika vingårdar i Kalifornien? Precis hur kul som helst faktiskt, man skrattar så man gråter åt Miles som spelas av Paul Giamotti som vill ge sin vän en oförglömlig upplevelse innan han ska gifta sig. Vännen Jack är dock mest intresserad av en enda sista romans innan han ska stadga sig.

Under Toscanas sol - För dig som drömmer om ett hus i Italien.
Nyskilda Frances (Diane Lane) åker på en bussresa till Toscana för att hitta ny livsglädje och läka sitt hjärta efter en tuff skilsmässa. På resan köper hon på ett infall ett fallfärdigt hus och bestämmer sig för att ta sitt pick och pack från San Fransisco och flytta dit. Och naturligtvis hoppas hon att hitta kärleken igen. Kolla att du har pengar på kontot till en resa innan du ser den här filmen. Du kommer garanterat att vilja åka till Toscana och inte minst Amalfikusten. Man dreglar lika mycket över de fantastiska bilderna från Italien som man skrattar åt renoveringsbekymren och språkförbistringarna. Jag stannade filmen flera gånger för att försöka lista ut exakt i vilken stad filmen spelades in. För dit måste man åka. NU!

Notting Hill - Får dig att älska dina vänner ännu mer.
Det här måste vara mästerverket inom feel-goodgenren. Huvudstoryn kretsar runt den engelska bokhandelsägaren William Thacker och världens mest kända skådespelerska Anna Scott (Hugh Grant och Julia Roberts), som försöker vinna varandra trots avstånden mellan deras olika världar. Men parallellt med deras historia utspelar sig ett antal fina bihistorier i bekantskapskretsen som nästan är ännu roligare och mer romantiska än huvudstoryn. Rhys Ifans som Spike är helt fenomenal. Det här är filmen som fick mig att börja använda uttrycket ”whoopsie daisy” lite för ofta och du kommer att förstå varför. Tål att ses om gång efter gång.


Min granne Totoro - Om du vill öppna dina ögon för det magiska i livet.
Hayao Miyazaki är en japansk animeskapare som har ett helt eget berättarspråk. Mest känd är Spirited away men jag tycker den här filmen är den bästa av alla han gjort. Finstämd historia om två små flickor som flyttar till landet med sin pappa för att vara nära sin mamma som ligger på sjukhus. I skogen träffar de Totoro, skogens ande. Oändligt vackra bilder och en film som man kan se om och om igen, både som vuxen och barn.

Upp - Får dig att sluta skjuta upp dina drömmar.
Helt underbar Disneyfilm av Pixar Studios som fick mig att gråta och skratta så mycket att barnen skämdes för mig och satt och tittade på mig mer än filmen. Carl är en grinig farbror som bestämmer sig för att uppfylla sin livsdröm och åka till Paradisfallen i Venezuela. Av misstag får han med sig den lilla pojken Oskar. En film som får oss vuxna att verkligen känna att man aldrig ska vänta på det rätta tillfället att uppfylla sina drömmar.

Skribent: Catherine Hurtigh

Fler lästips:
Mysiga filmtips för hemmadejten
Ett skratt förlänger livet

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande