Ät frukter, bär och grönsaker efter säsong

Ät frukter, bär och grönsaker efter säsong

Det finns ingenting så gott och nyttigt som färska frukter och bär. Njut av säsongens frukter, bär och grönsaker i alla dess färger och former – det blir både billigare och godare så!


Lär dig vad som kommer vilken säsong och när det är särskilt klokt att välja ekologiskt. På så sätt kan du äta gott, prisvärt och miljövänligt året om! Det finns flera anledningar till varför du ska välja frukt och grönsaker efter säsong – gör du det är chansen större att du får ett bättre kilopris och sannolikheten att det du köper kommer från ett närliggande land är också större. Dessutom smakar frukten bättre och innehåller mer näring.

Ta gärna reda på var närmaste gårdsförsäljning eller Bondens marknad finns – där kan du köpa varor som kommer direkt från gården och kan till och med prata med den som odlade frukterna.


Vilka frukter och bär hör till vilken säsong?

Det är bra att klämma lite lätt på frukten och titta efter en fast konsistens när du ska köpa frukt. Lukta på frukten också – en söt och fräsch doft är ett tecken på mognad.

Vår: Ananas, Aprikoser, Jordgubbar, Mango och Rabarber

Sommar: Björnbär, Blåbär, Hallon, Jordgubbar, Krusbär, Körsbär, Nektariner, Persikor, Plommon, Päron, Rabarber, Vattenmelon och Vinbär

Höst: Fikon, Granatäpplen, Päron, Vindruvor och Äpplen

Vinter: Apelsin, Grapefrukt, Tranbär och Äpplen


Vilka grönsaker hör till vilken säsong?

När du spanar in grönsaksavdelningen är färgen den viktigaste parametern för att avgöra om en grönsak är mogen eller ej. Undvik grönsaker som är skadade, glanslösa eller som har börjat sloka.

Vår: Isbergssallad, Kronärtskocka, Kålrot, Lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Purjolök, Rotselleri, Rödbetor, Salladskål, Skärböna, Sparris (Obs! Tänk på att titta efter extra tjocka, fläckfria stjälkar och små knoppar när du väljer sparris.) Tomat och Vitkål.

Sommar: Aubergine, Avokado, Blomkål, Broccoli, Fänkål, Gröna bönor, Gurka, Isbergssallad, Kronärtskocka, Kålrabbi, Kålrot, Lök, Majs, Mangold, Morot, Palsternacka, Paprika, Potatis, Purjolök, Rotselleri, Rädisor, Rödbetor, Salladskål, Sockerärter, Sparris, Spenat, Stjälkselleri, Tomater, Vitkål och Zucchini

Höst: Blomkål, Brysselkål, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Lök, Mangold, Morötter, Palsternacka, Persiljerot, Potatis, Pumpa, Purjolök, Rotselleri, Rödbetor, Rödkål, Salladskål, Savojkål, Stjälkselleri, Svamp, Sötpotatis, Vitkål,

Vinter: Blomkål, Brysselkål, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Purjolök, Rotselleri, Rova, Rädisor, Rödbetor, Rödkål och Vitkål.

Förutom grönsaker finns det massor av olika nötter som är i säsong under vintermånaderna, till exempel kastanjer.


Varför köpa ekologiskt?

Vissa frukter och grönsaker utsätts för mer gifter och bekämpningsmedel och i dessa fall är det extra viktigt att välja ekologiskt.

Om du har möjlighet kan du, i stället för att köpa ekologiskt, odla dina egna grönsaker och plantera fruktträd och bärbuskar. På så vis kan du försäkra dig om att det du äter är fritt från gifter, fräscht och fullt med smak.

Här är några exempel på frukt och grönsaker där det är extra viktigt att köpa ekologiskt:

Frukt och bär: Hallon, ,Jordgubbar, Körsbär, Nektariner, Persikor, Päron, Vindruvor, Äpplen,

Grönsaker: Grönkål, Morot, Paprika, Potatis och Selleri


Går det bra att köpa frysta bär, frukter eller grönsaker?

Visst är nyskördat godast, men om du vill äta något som inte är i säsong eller är mån om att hålla priset nere finns det en del frukter, bär och grönsaker som är nästan lika goda i fryst form.

Frukt och bär: Blåbär, Hallon, Jordgubbar, Körsbär,

Grönsaker: Kronärtskockshjärtan, Sockerärter, Spenat och Syltlök.

Färsk spenat är en delikatess, men en påse med spenat krymper snabbt när den kokas. Välj i stället fryst spenat så får du dubbelt så mycket för pengarna.


Skribent: Karolina Ek

Bra vardag hårspecial!